Polícia pripustila, že spis Gorila, ktorý opisuje korupciu na Slovensku, je pravý

Polícia po troch rokoch vyšetrovania pripustila pravosť dokumentov Gorila, ktoré mala vypracovať slovenská tajná služba a ktoré popisujú politickú korupciu.

02.02.2015 10:20
protest, Gorila Foto:
Snímka zachytáva protesty na bratislavskom Námestí SNP z konca roka 2011 po tom, čo unikol na verejnosť spis gorila.
debata (11)

„Autenticita sa do značnej miery potvrdzuje. Z dôvodu ochrany utajovaných skutočností nie je možné sa k veci bližšie vyjadriť,“ povedal pre denník Sme šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš. Polícia podľa neho autenticitu spisu naďalej overuje.

Dokumenty s názvom Gorila unikli na internet koncom roka 2011. Materiál popisuje podplácanie úradníkov a politikov na najvyšších miestach finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006, ktorá za to mala získať vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov. Penta od prepuknutia aféry nekalé konanie popiera.

„Ide o veľmi zarážajúce vyjadrenia, nehodné vyšetrovateľa, ktorý si ctí zákon,“ reagoval na vyjadrenia šéfa vyšetrovacieho tímu Martin Škubla, právnik partnera Penty Jaroslava Haščáka. Dodal, že doterajšie vyšetrovanie informácie zo spisu Gorila nepotvrdzuje, ale naopak, skôr vyvracia.

SIS spomínané informácie nekomentovala. „Vzhľadom na to, že v predmetnej veci pokračuje vyšetrovanie, SIS sa nemôže vyjadrovať, aby toto vyšetrovanie neovplyvnila alebo dokonca nezmarila,“ reagoval hovorca SIS Bratislav Zvara na otázku, či by tajná služba pristúpila na odtajnenie príslušných dokumentov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #spis Gorila