Škandál s odpočúvaním stále nevyšetrili

Aj keď sa na začiatku zdalo, že vyšetrovanie kauzy odpočúvania dostane rýchly spád, nestalo sa tak. Aj po viac ako troch rokoch sa objasnenie škandálu s odpočúvaním desiatok nevinných civilných osôb a novinárov Pravdy Vojenským obranným spravodajstvom nepohlo z miesta.

02.02.2015 16:11 , aktualizované: 18:52
generalna prokuratura Foto: ,
Generálna prokuratúra.
debata (9)

Ani v pondelok nebolo ukončené prípravné konanie, a to aj napriek tomu, že termín bol stanovený na koniec januára.

Kauza vypukla v novembri 2011 za bývalej vlády Ivety Radičovej. Pre škandál prišiel v tom čase o miesto minister obrany Ľubomír Galko z SaS a šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta. Prípad dozoruje prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že výsledok mal byť známy najneskôr po roku. Podľa analytika bolo jasné, kto odpočúvanie nariadil, na základe čoho, kto ho schválil a malo sa okamžite vzniesť obvinenie. „Môžeme rozmýšľať nad tým, že niekto nechce, aby sa to dokončilo. Inak sa to nedá vysvetliť. Tam už je dôvod aj na nejaké disciplinárne konanie voči dozorujúcemu prokurátorovi minimálne,“ mienil analytik.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor považuje tri roky za príliš dlhý čas na vyšetrenie takéhoto prípadu. „Nepoznajúc reálnu dôkaznú situáciu, ale vzhľadom na informácie prezentované v médiách, sa dalo v tej veci rozhodnúť, či sa skutok stal, či došlo, alebo nedošlo k spáchaniu trestného činu a takisto za tri roky sa dala vyvodiť nejaká trestná zodpovednosť voči konkrétnej osobe alebo osobám,“ vysvetlil Ivor. Povedal, že sa tak vyjadruje podľa skúseností na základe porovnávania s inými prípadmi. Uvedomuje si, že vyšetrovanie takéhoto druhu prípadov je náročné, ak sa používajú prostriedky v utajovanom režime a vyšetrovanie je tiež podmienené súhlasmi viacerých subjektov. „Toto všetko komplikuje situáciu. Napriek tomu sú tri roky veľmi dlhá doba,“ mienil Ivor.

Namiesto výsledku vyšetrovania tak celú kauzu sprevádzajú len nové a nové termíny. Naposledy bol dátum ukončenia stanovený na koniec januára tohto roka. „Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane preskúma vyšetrovací a dozorový spis a posúdi zákonnosť a rýchlosť vykonávania dôkazných prostriedkov v prípravnom konaní a tiež zákonnosť výkonu právomocí dozorovým prokurátorom,“ uviedla v pondelok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová na otázku, či sa teda vyšetrovanie skončilo. Po preskúmaní spisu bude prokuratúra podľa Predajňovej o výsledkoch informovať. Podľa našich zistení by sa tak mohlo stať do týždňa.

Generálna prokuratúra spis už niekoľkokrát analyzovala. Námestník Šufliarsky pôvodne nariadil prokurátorovi Čentéšovi, aby prípravné konanie uzavrel do konca septembra 2014, pretože trvalo neprimerane dlho. Tento termín sa nedodržal, nový bol stanovený do 28. novembra. Po ďalšej analýze to bol spomínaný 30. január tohto roka a Šufliarsky opäť spis preskúma.

Čo by mohlo z novej analýzy vyplynúť? Podľa Ivora zrejme dôkazný stav nedáva podklad na meritórne rozhodnutie. „To znamená, buď ukončenie vyšetrovania napríklad jeho zastavením, alebo vznesenie obvinenia. Je to však špekulácia, asi dozorujúci prokurátor ešte vidí nejakú možnosť, ako doplniť dôkazy, aby bolo možné rozhodnutie v naznačených smeroch. Dal tam ešte nejaký priestor a predĺžil lehotu na vyšetrovanie,“ usúdil Ivor.

Na objasnení prípadu pracovali viacerí dozorujúci prokurátori. Pravdepodobne aj toto je jedna z vecí, ktorá sa mohla podpísať pod zdĺhavé objasňovanie. Najskôr viedol vyšetrovaciu skupinu niekdajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka. Vo februári 2012 o prípade povedal: „Už dnes môžem povedať po tom, čo sme si prečítali niekoľko desiatok tisíc strán materiálov, že účel zákona určite nesleduje takýto spôsob realizovania odpočúvaní alebo akéhokoľvek sledovania osôb, alebo odhaľovanie trestnej činnosti.“ Trnka však vyšetrovanie nedokončil, vec dostal na stôl prokurátor Jaroslav Kozolka. V máji v roku 2013 mu zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý spis odobral. Prípadom sa začal zaoberať prokurátor Čentéš.

Podľa Ivora striedanie vyšetrovateľov alebo dozorujúceho prokurátora nepridáva na rýchlosti. „Každý z týchto subjektov, ak chce efektívne konať, musí sa so spisom najskôr oboznámiť, ktorý určite nie je útly, musí ho vyhodnotiť, a to chce určitý čas. Preto každé vystriedanie orgánu činného v trestnom konaní prináša so sebou aj určité spomalenie,“ doplnil Ivor.

Na zdĺhavosť vyšetrovania upozorňoval ešte vlani v lete minister obrany Martin Glváč. Po návšteve Generálnej prokuratúry povedal, že sa veci pohli. O pár týždňov v jeseni už bol skeptickejší a povedal, že prípad sa neuzavrie ani do konca roka 2014.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvania