Ľudí z SDKÚ stiahli silnejšie strany a Nesrovnal

Kedysi bola výťahom do vysokých vládnych postov, trikrát postavila premiéra a priviedla tiež známe tváre do politiky. V súčasnosti je z SDKÚ už len prestupná stanica.

03.02.2015 12:00
Pavol frešo, ľudovít kaník, sdkú Foto:
Z pôvodne 11 poslancov SDKÚ zostali len dvaja, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník, ktorý má na starosti stranícku kasu.
debata (12)

Väčšina jej poslancov je v iných stranách alebo parlamentných kluboch. Takisto niektorí ľudia zo zázemia strany sa presúvajú na bratislavský magistrát k primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, ktorý vlani tiež opustil SDKÚ.

Pôvodne mala SDKÚ 11 poslancov, teraz má len dvoch. Predsedu Pavla Freša a Ľudovíta Kaníka, ktorý má na starosti stranícku kasu. SDKÚ sa v prieskumoch prepadla a preferencie okolo dvoch až troch percent jej už nezaručujú opätovný vstup do parlamentu.

Poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor skončili v Sieti. Lucia Žitňanská v Moste-Híd, Viliam Novotný sa angažuje vo vznikajúcej strane Šanca. Jozef Mikuš minulý týždeň vstúpil do klubu KDH a Eugen Jurzyca prejavil záujem ísť do klubu SaS. Vznik tohto klubu je však neistý. Smer avizoval, že jeho znovuobnovenie pravdepodobne nepodporí. Niekdajší predseda strany Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom a Magdalénou Vášáryovou pôsobia ako nezaradení poslanci.

Politológ Michal Horský pripomenul, že na vlaňajšom jesennom kongrese SDKÚ všetky vplyvné osobnosti strany žiadali, aby predseda Frešo z funkcie odišiel. "Ani nie do roka a do dňa sa rozutekali všetci a Frešo jediný ostal. Je to nevídaný úkaz v histórii politických strán za posledných sto rokov,“ povedal politológ. Podľa neho v nadväznosti na tento úkaz sa pred verejnosťou odvíjajú príbehy, keď si rozutekaní poslanci hľadajú a aj nachádzajú miesta v palete strán v duchu osobnostných preferencií a hodnôt.

Ľudí blízkych SDKÚ a bývalému predsedovi Dzurindovi stiahol na bratislavský magistrát tiež primátor Ivo Nesrovnal. Ten v komunálnych voľbách stavil aj na svoju stranícku nezávislosť, hoci zopár mesiacov predtým bol ešte v SDKÚ.

Blízko k SDKÚ mal Radovan Choleva, dnes je šéf oddelenia marketingu a vzťahov s verejnosťou na bratislavskej radnici. V minulosti pracoval na predvolebnej kampani pre Táňu Rosovú, ktorá bola starostkou bratislavského Starého Mesta za SDKÚ a bol aj na tlačovom oddelení bratislavského župana Freša. Riaditeľom magistrátu je Martin Maruška. Ten v minulosti zastával pozíciu vedúceho služobného úradu rezortu diplomacie, ktorému šéfoval Dzurinda a bol aj jeho hovorcom na Úrade vlády.

Od tohto mesiaca je vedúcou oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu Petra Greksová. Je bývalou vedúcou tlačového odboru rezortu diplomacie, ktorý viedol Dzurinda. Za jeho éry pôsobila aj na tlačovom odbore Úradu vlády. Pozíciu riaditeľky kancelárie primátora má vraj obsadiť Viktória Jančošeková, poslanecká asistentka Dzurindu. Na otázku, či bude pôsobiť na magistráte, však do uzávierky neodpovedala.

Podľa politológa Horského je prirodzené, no nie samozrejmé, že bratislavský primátor si hľadá svojich bývalých straníckych priateľov. Horský zdôraznil, že ak primátor obsadzuje len zopár miest blízkych spolupracovníkov, nemožno proti jeho rozhodnutiu namietať. „Ak sa však takéto správanie stane dlhodobou zásadou obsadzovania funkcií na magistráte, bude to len dôkaz odvrátenej tváre tzv. nepolitickej politiky,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Ľudovít Kaník #SDKÚ #Pavol Frešo #Ivo Nesrovnal