Kto nezvládne konkurenciu, nemá prežiť

Z pripravovanej dohody o voľnom obchode medzi USA a EÚ by mal profitovať spotrebiteľ. Niektoré firmy neschopné konkurovať však môže dohoda položiť, pripúšťa analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

03.02.2015 14:30
Vladimír Vaňo Foto: ,
Vladimír Vaňo, analytik Sberbank.
debata (14)

Aké sú hlavné plusy a mínusy pripravovanej dohody v jednotlivých odvetviach nášho hospodárstva?
Transatlantické partnerstvo pre obchod a investície je zamerané nielen na zníženie už tak relatívne nízkych colných bariér, ale najmä na zníženie netarifných bariér vzájomného obchodu, najmä v oblasti harmonizácie štandardov a minimalizovaní duplicitných certifikácií. Vytvorenie spoločného obchodného priestoru dvoch najväčších ekonomických blokov na svete samozrejme zvýši konkurenciu na trhu, a to sa môže nepriaznivo dotknúť tých subjektov, ktoré nie sú dostatočne konkurencieschopné. Celkové prínosy tejto dohody pre spotrebiteľov sú však mnohonásobne vyššie, ako straty niektorých málo špecifických subjektov.

Ozvali sa však slovenskí poľnohospodári či nemeckí potravinári, ktorí tvrdia, že na dohodu môžu doplatiť.
Pre dominantné odvetvia slovenského priemyslu by TTIP bola nepochybne prínosom. Verejná diskusia v Nemecku, bohužiaľ, nie je práve príkladom objektívnej a vyváženej diskusie zameranej na najdôležitejšie aspekty dohody. Rovnako tak nie je najlepším príkladom naháňanie emotívnych strašiakov, akých sme boli svedkami, či už pred vstupom do Európskej únie, alebo napríklad pri príchode maloobchodných reťazcov na Slovensko. Vytvorenie spoločného obchodného priestoru bude nespochybniteľným prínosom pre spotrebiteľov a rozvoj úspešných a konkurencieschop­ných firiem – tak z pohľadu ich obratu, ako aj zamestnanosti.

Aké sú hlavné rozpory pri dolaďovaní dohody medzi EÚ a USA?
Nie je pravdepodobné, že by sa dohoda podpísala naraz a zahŕňala všetky dotknuté oblasti, keďže v niektorých sa kompromis bude hľadať dlhšie. Oveľa pravdepodobnejšie je, že sa budú uzatvárať postupne čiastkové dohody v tých oblastiach, kde sa už našla vzájomná zhoda. Termín bude závisieť nielen od napredovania vyjednávaní, ale okrem iného napríklad aj od niektorých vnútropolitických otázok na oboch brehoch Atlantiku.

Prečo je o dohode tak málo informácií?
Vyjednávanie kompromisnej dohody o vzájomnom obchode a investíciách je, ako vyplýva z podstaty dohody, obchodným vyjednávaním, preto tak ako pri každom obchodnom vyjednávaní je v taktickom záujme oboch strán príliš pred partnerom neodkrývať „kuchyňu“, kde sa tvorí stratégia. Podobne ako pri vyjednávaní veľkých obchodných kontraktov vo firmách, akcionár deleguje kompetenciu na dôverné obchodné rokovania na vrcholový manažment a ten vyrokuje a pripraví návrh podmienok kontraktu, o ktorom potom nakoniec akcionár hlasuje, či ho prijme, alebo odmietne. Nevyhnutná miera dôvernosti pri nakladaní s citlivými taktickými informáciami, ktoré môžu ovplyvniť priebeh rokovaní, preto nie je ničím nezvyčajným. V konečnej fáze bude na oboch brehoch Atlantiku rozhodnutie o prijatí alebo o odmietnutí dohody na demokraticky zvolených zástupcoch ľudu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Sberbank #Vladimír Vaňo #analytik #voľný obchod