Strašila učiteľka šiestakov, že ich vezmú gejovia?

Téma referenda sa dostala aj na hodinu šiestakov v škole v Spišskej Novej Vsi. Výklad učiteľky o tom, ako hlasovať, mal deti vystrašiť. Na riaditeľa školy sa so sťažnosťou obrátili dvaja rodičia.

04.02.2015 08:00
debata (98)

Učiteľka mala žiakov zastrašovať slovami, že ak ich rodičia nebudú hlasovať trikrát áno v referende o rodine, zoberú si ich gejovia a lesbičky. Nevšednú skúsenosť opísala žena na sociálnej sieti. Tvrdí, že jednu žiačku výstup učiteľky natoľko rozrušil, že prišla domov s plačom. Aj keď škola tvrdí, že ide o nedorozumenie, odborníci sú zhrození. Myslia si, že deti by v kampani nemali byť zneužívané.

Vedenie školy celú záležitosť prešetruje. „S učiteľkou som sa rozprával a toto obvinenie jednoznačne odmietla. Vraj nič také nepovedala a muselo dôjsť k nedorozumeniu,“ tvrdí riaditeľ školy Peter Kresťanko. Priznal však, že učiteľka o referende hovorila a pred deťmi spomenula tri položené otázky. „Nešlo o nič konkrétne, iba všeobecne dostupné informácie. Nič o odoberaní detí tam nepadlo,“ dopĺňa riaditeľ.

Na školu sa obrátili dvaja rodičia, ktorí žiadali vysvetlenie. „Neviem, či mám robiť policajta, alebo ako to vyriešiť. Chcem sa porozprávať s deťmi, čo presne počuli a ako to vnímali. Potom chcem znovu hovoriť s učiteľkou. Musím si vypočuť všetky strany,“ mieni Kresťanko.

Rezort školstva prízvukuje, že na žiakov nesmie byť vyvíjaný žiadny nátlak. „Účasť na referende a spôsob hlasovania je ústavným právom každého občana Slovenska. Riaditeľ školy a ani učiteľ by nemali zo svojej pozície vykonávateľa prenesených kompetencií štátnej správy zasahovať do tohto práva,“ uvádza Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa ministerstva školstva. Ak sa rodičia stretli s podobnými praktikami, podľa nej sa majú obrátiť priamo na zriaďovateľa školy.

„O referende sa všade hovorí a deti sú naň zvedavé. To však neznamená, že ich máme zavádzať. Obzvlášť na pôde školy nesmie byť prípustné nijaké strašenie či podnecovanie nenávisti voči homosexuálom,“ hovorí Šarlota Pufflerová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Deti sú podľa nej vďačným objektom, cez ktorý možno ľahšie dosahovať ciele. „Aj v kampani sa často hovorí, že referendum je o deťoch. Nie je to pravda, referendum je v prvom rade o usporiadaní vzťahov medzi dospelými ľuďmi. Deti sú iba nástrojom v rukách propagandy,“ prízvukuje Pufflerová.

Napriek tomu práve ony veľmi pozorne vnímajú, čo sa okolo nich deje. „Situácie, ktoré necitlivo vťahujú deti do diskusií dospelých, sú veľmi zlým zásahom do ich harmonického vývoja. Negatívna atmosféra spoločnosti sa prirodzene prenáša do rodín a ďalšieho prostredia, kde sú deti,“ dodala prezidentka Koalície pre deti Dana Rušinová.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #referendum o rodine