Gajdoš o Gorile hovoril sám za seba

Vyjadril svoj osobný postoj, z titulu svojej funkcie to však nemal robiť. Marek Gajdoš, šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, pred pár dňami povedal zásadné slová.

04.02.2015 12:00
protest, gorila, protestujúci, Foto: ,
Kauza Gorila vytiahla začiatkom roka 2012 do ulíc tisíce ľudí.
debata (50)

Pripustil, že spis je do istej miery autentickým dokumentom Slovenskej informačnej služby. Potvrdenie toho, že dokument je pravý, by spôsobilo zásadný zvrat vo vyšetrovaní. Bol totiž zverejnený len na anonymnej webovej stránke a jeho pravosť doteraz nik nepotvrdil. Spis opisuje politickú korupciu počas druhej Dzurindovej vlády.

Polícia aj dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry označujú Gajdošove slová za jeho osobné hodnotenie vyšetrovania. Bezpečnostný analytik zase považuje konanie vyšetrovateľa za nezvyčajné.

Gajdoš, ktorý už viac ako tri roky preveruje informácie zo spisu z kauzy Gorila, sa vyjadril, že vyšetrovanie ukázalo, že pravosť spisu sa do značnej miery potvrdzuje. Tiež vyhlásil, že hoci vyšetrovanie kauzy ešte ani zďaleka nie je skončené, pomerne veľké množstvo informácií a faktov zo spisu sa potvrdilo.

„V súvislosti s medializovanými vyjadreniami pána Gajdoša, šéfa tímu Gorila, možno uviesť, že ide o jeho subjektívne hodnotenie doterajšieho stavu vyšetrovania,“ reagovala na to šéfka oddelenia komunikácie kancelárie prezidenta Policajného zboru Marianna Paulíková.

Denník Pravda oslovil aj Gajdoša a pýtal sa ho, čo dokazuje, že je spis autentický a či jeho tím vyšetruje tie podozrenia, kde je autenticita spisu potvrdená. Na naše otázky neodpovedal. Namiesto neho poslala stanovisko kancelária prezidenta Policajného zboru. „Až skončené vyšetrovanie môže potvrdiť alebo vyvrátiť autenticitu celého materiálu,“ uviedla Paulíková. Podľa nej prioritou vyšetrovania je potvrdiť, či sa udalosti a konania, ktoré uvádza spis, stali, prípadne či napĺňajú skutkovú podstatu niektorého z trestných činov.

Bezpečnostný analytik pokladá vyjadrenia šéfa vyšetrovacieho tímu k živej kauze za zvláštne. „Je nezvyčajné, aby sa vyšetrovateľ vyjadroval k priebehu vyšetrovania. Toto vyšetrovateľ nikdy, opakujem nikdy, nerobí. Je to úloha dozorujúceho prokurátora, ktorý sa môže vecne vyjadriť. Treba si položiť otázku, prečo je to v prípade pána Gajdoša inak,“ povedal analytik Milan Žitný.

Žitný si myslí, že za tým môže byť aj potreba odviesť pozornosť od aktuálnych káuz. Gajdošovi by podľa jeho názoru mali zobrať spis a odvolať ho. „Dozorujúci prokurátor by mal tvrdo, nekompromisne zasiahnuť. To, že sa vyšetrovateľ vyjadruje, je také zvláštne, že za tým musí byť politické pozadie. Od koho dostal pokyn rozprávať?“ pýta sa Žitný.

Špeciálna prokuratúra, ktorá podľa Paulíkovej odsúhlasila rozsah a obsah, čo môže polícia zverejniť v kauze Gorila, uviedla, že keďže vo veci sa koná, nebude sa k nej podrobnejšie vyjadrovať. Podľa informácií Pravdy predchádzajúce Gajdošove vyjadrenia k stavu vyšetrovania dozorujúci prokurátor nevidel a neodsúhlasil.

Šéf vyšetrovacieho tímu takisto avizoval, že v priebehu januára tohto roku bude začaté minimálne jedno nové trestné stíhanie. Potvrdil tiež, že samostatná skupina, ktorá sa venuje vyšetrovaniu v Slovenských elektrárňach, pracuje na základe zistení jeho tímu.

Tím pod Gajdošovým vedením vyšetruje údajnú politickú korupciu počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Na internete sa spis objavil v decembri 2011. Polícia sa ním začala zaoberať v januári 2012. Zatiaľ nebol nikto z politikov ani ľudí spomínaných v spise obvinený.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #spis Gorila #Marek Gajdoš