Poslancom sa jeden plat máli, za ďalšiu funkciu si odklepli minimálnu mzdu

Poslanci Národnej rady, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, budú dostávať v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej verejnej funkcie dostanú plat najviac v sume minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes schválil parlament.

04.02.2015 18:22
parlament, poslanci, NR SR, rokovanie, Národná... Foto: ,
Poslanci, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, budú za každú ďalšiu funkciu dostávať minimálnu mzdu.
debata (38)

Poslanci vyšších územných celkov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, budú tiež poberať v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca samosprávneho kraja budú mať najviac do výšky minimálnej mzdy.

Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy a Košíc, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. Novela by pre obce mohla znamenať úsporu 1 000 až 2 600 eur mesačne.

Smer zamietol možnosť iba jedného platu

Novelu do parlamentu predložil premiér Robert Fico. Poslanec za KDH Július Brocka pripomenul, že vládny Smer v parlamente už raz zamietol návrh kresťanských demokratov, ktorý poslancom za viacero verejných funkcií priznával iba jeden plat. Keď KDH návrh predložilo opätovne do parlamentu, Smer ho v septembri vyradil z rokovania, pretože sa blížili komunálne voľby. Brocka upozornil, že po vyradení z programu schôdze veľmi podobný návrh predstavil ešte pred komunálnymi voľbami premiér Fico a vláda ho pred komunálnymi voľbami aj schválila.

Fico odmietol, že tento návrh predložil ako súčasť predvolebného boja pred komunálnymi voľbami. „Novelu sme dali do riadneho legislatívneho procesu. V pokoji sa k nej môžeme posadiť po regionálnych voľbách aj s opozíciou,“ uviedol premiér v septembri.

Novela nadobudne účinnosť dňom vykonania najbližších volieb do Národnej rady SR, respektíve dňom najbližších komunálnych volieb.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #poslanci