Pozemky v Javorine by mohli vlastníci dostať do troch rokov

Poslanci parlamentu vyhoveli vlastníkom pozemkov v bývalom vojenskom priestore Javorina. V stredu schválili novelu zákona o vojenských obvodoch, ktorá obsahuje zákaz predaja pôdy v tejto oblasti, kým sa neukončia reštitúcie.

05.02.2015 10:45
protest, Javorina, parlament Foto: ,
Vlastníci pozemkov protestovali v januári pred parlamentom proti zabratiu pozemkov, na ktorých sú v bývalom Vojenskom obvode Javorina postavené vojenské stavby.
debata

V návrhu, ktorý Národnej rade predložil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, totiž tento zákaz chýbal. To vyvolalo obavu u pôvodných vlastníkov, že o svoje pozemky môžu prísť.

Krok poslancov preto vítajú. „Je veľmi dobré, že ten zákon prešiel bez toho sporného bodu. Azda sa ľudia dostanú k svojim majetkom v priebehu najbližších dvoch rokov,“ reagoval na schválenie novely Karol Galek, predseda Družstva Ruskinovce a vedúci minulotýždňového protestu reštituentov pred budovou parlamentu. Pôvodní vlastníci pozemkov ním chceli vyjadriť svoje obavy, že môže dôjsť k tichej privatizácii ich majetkov a žiadali naspäť pozemky, ktoré im boli zhabané za bývalého režimu. Mali tiež informácie, že majitelia budov v Javorine, ktoré im ministerstvo obrany predalo, si robia nároky aj na okolité pozemky.

Predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Martin Fecko (OĽaNO) odhaduje, že vlastníci by sa k svojim pozemkom mali dostať približne do troch rokov. „Urobí sa register všetkých žiadateľov reštitučného nároku. Ten sa bude podľa mojich predpokladov robiť rok a ďalšie dva roky bude trvať posúdenie a prehodnotenie vyše tritisíc žiadostí,“ dodal Fecko. Rovnako by mali byť prehodnotené aj žiadosti vlastníkov na základe dedičského oprávnenia. Listy vlastníctva sa budú porovnávať so stavom vlastníkov z roku 1953. Priznanie pozemkov bude riešiť pozemkový odbor v Kežmarku.

Karol Galek však upozorňuje, že reštituenti môžu byť aj naďalej ohrození. „Tí ľudia za svoje pozemky bojujú 24 rokov a stále sa im nedarí boj vyhrať,“ vysvetlil. Dúfa, že po nátlaku vo forme protestu už ministerstvo nebude navrhovať ďalšie novely tohto zákona bez predchádzajúcej diskusie s pôvodnými majiteľmi pozemkov.

V zákone o vojenských obvodoch sa nachádza ustanovenie, ktorým sa zakazuje predaj pôdy v Javorine až do ukončenia reštitúcií. Keďže predkladaná novela zákona túto klauzulu neobsahovala, poslanec Tibor Lebocký (Smer) predložil pozmeňovací návrh, aby sa zákaz do novely dostal. Členovia výboru ho jednohlasne schválili. Novela zákona by mala začať platiť 1. apríla.

Vojenský obvod Javorina v okrese Kežmarok bol vybudovaný v roku 1952. Išlo o najväčšie vojenské cvičisko pre ľudovú armádu v bývalom Československu. Kvôli nemu boli zrovnané so zemou tri obce Ruskinovce, Blažov, Dvorce i osada Ľubické kúpele. Viac ako 30-tisíc obyvateľov týchto území bolo vysídlených. Vojenský obvod zrušili 1. januára 2011.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #Javorina #vojenský priestor