Primátorku Zlatých Moraviec opäť odsúdili na 7,5 roka

Už druhýkrát a znovu na ten istý trest odsúdil vo štvrtok Okresný súd v Nitre súčasnú primátorku Zlatých Moraviec Serafínu Ostrihoňovú. Spolu s ňou si má sedem a pol roka vo väzení odsedieť aj známy zlatomoravecký podnikateľ Viliam O. Súd oboch uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu podvodu v spolupáchateľstve. Obaja sa proti rozsudku odvolali.

05.02.2015 21:00
Serafína Ostrihoňová Foto: ,
Serafína Ostrihoňová
debata (15)

Podľa prokurátora Krajskej prokuratúry v Nitre spôsobila primátorka Slovenskej republike škodu 304-tisíc eur, čo sa považuje za škodu veľkého rozsahu. Počas svojho druhého funkčného obdobia spolu s Viliamom O. podľa obžaloby nelegálne vydržala pozemky, ktoré boli v správe Slovenského pozemkového fondu. Sedem hektárov následne predala za jedno euro firme ZM Invest, s. r. o., kde bol Viliam O. konateľom. Spoločnosť sa mala postarať o vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pôde, ktorá bola určená na rozšírenie priemyselného par­ku.

Podvodu sa primátorka mala dopustiť tým, že na kataster nehnuteľností predložila notárske zápisnice o vydržaní pôdy, ktoré bolo nezákonné. Pred notárom totiž tvrdila, že pozemky boli vydržané legálne, pretože mesto Zlaté Moravce ich užíva viac ako desať rokov, pritom vedela, že to nie je pravda. Na základe notárskych zápisníc získala radnica pôdu s rozlohou sedem hektárov.

Právny zástupca primátorky Ján Čarnogurský svoju klientku obhajoval tým, že primátorka konala v dobrej viere a išlo jej o rozšírenie priemyselného parku a vytvorenie nových pracovných miest. Tvrdil, že celé trestné konanie vzniklo tým, že Slovenský pozemkový fond nesplnil zmluvné povinnosti, na základe ktorých mal poskytnúť pozemky pre priemyselný park. Rozhodnutie súdu označil za absurdné a tresty za veľmi tvrdé.

Primátorka bola za tento trestný čin odsúdená už v roku 2012, proti rozhodnutiu okresného súdu sa však odvolala a krajský súd celú vec vrátil opäť na okresný súd. Ten mal preveriť, či nelegálne vydržaná pôda je poľnohospodárska, alebo stavebná. V prípade, že by znalec ocenil pôdu ako poľnohospodársku, trest by sa podstatne znížil. To sa však nestalo.

Nitriansky krajský prokurátor navrhol pre obžalovaných desať rokov nepodmienečne v zariadení na výkon väzby s maximálnym stupňom stráženia a ochranný dohľad po ukončení výkonu trestu na jeden rok. Sudkyňa trest zmiernila na sedem a pol roka nepodmienečne, v zariadení s minimálnym stupňom stráženia a ročný ochranný dohľad po odpykaní trestu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #primátor #súd #podvod #Zlaté Moravce