Dvom policajtom znížia plat. Zlodej im utiekol z vyšetrovačky

Po zlodejovi, ktorý vo štvrtok ušiel z policajného oddelenia, trenčianska polícia stále pátra. V piatok ešte nevedela vysvetliť, ako sa mohol z budovy nepozorovane vytratiť.

07.02.2015 08:00
zlodej Foto:
Tento muž utiekol kriminalistom priamo z policajného oddelenia.
debata (11)

Zadržaný Milan V. (30), ktorý je obvinený z prečinov krádeže a porušovania domovej slobody, využil nepozornosť strážcov zákona a po takmer celodennom vypočúvaní im utiekol. Trestom pre dvoch policajtov, ktorí pochybili, bude zníženie služobného platu najviac na tri mesiace. Hovorkyňa trenčianskej polície Elena Antalová uviedla, že pátranie po zlodejovi bolo vyhlásené okamžite, ako ušiel. „Do pátrania boli zapojené všetky zložky vrátane mestskej polície. Máme indície a tipy, kde by sa obvinený mohol zdržiavať,“ povedala. Podľa hovorkyne nejde o nebezpečného či agresívneho páchateľa.

Ochota zadržaného spolupracovať s políciou bola zrejme príčinou, prečo sa mu podarilo uniknúť. Myslí si to pracovník z prostredia trenčianskej polície, ktorý pre Pravdu opísal okolnosti, ako k jeho úteku došlo. Kriminalisti priviedli muža na oddelenie vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Pôsobil mierumilovne a ku všetkým krádežiam, z ktorých bol obvinený, sa priznal. Dvaja skúsení policajti v strednom veku, ktorí ho strážili, v podvečerných hodinách na chvíľu odišli z miestnosti, kde sa nachádzal. Ten využil ich neprítomnosť a ušiel. Vypočúvanie prebiehalo v miestnosti na prvom poschodí a dvere neboli vybavené zámkou alebo bez kľučky. Podľa neoficiálnych informácií obvinený neutiekol predným vchodom. Polícia v čase našej uzávierky preverovala kamerové záznamy, aby zistila, ako sa mu podarilo dostať von.

Antalová uviedla, že obvinený je podozrivý z niekoľkých krádeží v rodinných domoch v okresoch Trenčín, Ilava, Myjava a Považská Bystrica. Hovorkyňa potvrdila, že zlodej sa pod ťarchou dôkazov priznal k všetkým skutkom a nesprával sa agresívne, preto mu policajti nenasadili putá. Trenčianska polícia vyjadrila nad prípadom ľútosť. Podľa hovorkyne boli nepozorní policajti, ktorým ušiel, okamžite disciplinárne potrestaní. „Bolo im uložené najprísnejšie disciplinárne opatrenie, a to zníženie služobného platu na niekoľko mesiacov,“ doplnila.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný má pre pochybenie trenčianskych policajtov pochopenie. „V prípade, že by išlo o nebezpečného a násilného zločinca, je niečo také neodpustiteľné. Ale ak to bol nejaký podvodník, ktorý s nimi spolupracoval a nebol agresívny, dá sa pochopiť, že na moment poľavili v ostražitosti,“ povedal. To, či nešlo zo strany zlodeja o taktiku a útek mal naplánovaný, si netrúfol odhadnúť. „Vylúčiť sa to nedá, ale nepoznáme jeho psychologický profil,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zlodej