SaS: Po referende treba diskutovať o odluke cirkvi od štátu

Po sobotňajšom neúspešnom referende nastal čas na diskusiu o otvorení zmlúv s Vatikánom a o systémovej odluke cirkvi od štátu. Na nedeľnej tlačovej besede to zdôraznil poslanec liberálnej strany Sloboda a Solidarita Martin Poliačik.

08.02.2015 13:53
Martin Poliačik Foto: ,
Martin Poliačik oznámil, že strana SaS vyzve vládu, aby do vstúpila do rokovaní s Vatikánom.
debata (95)

Rozprávať iba o finančnej odluke už nestačí. „Minimálne by sa mal zúžiť rozsah privilégií priznaný katolíckej cirkvi tak, aby na Slovensku existovala pluralita názorov, liberálna demokracia a aby jeden svetonázor a jeho praktizovanie nestáli nad ostatnými,“ dodal. Poliačik zdôraznil, že vyzvú vládu, aby do takých rokovaní s Vatikánom vstúpila. Liberáli majú vypracovaný právny názor odborníka na medzinárodné právo Jakuba Mačáka, ktorý učí na University of Exeter vo Veľkej Británii, že možnosť odstúpiť jednostanne od Vatikánskych zmlúv je veľmi malá, blíži sa k nule. Jediná možnosť na zmenu je vstúpiť do rokovaní s Vatikánom.

Predseda strany SaS a europoslanec Richard Sulík zdôraznil, že výsledok referenda o rodine je prehrou organizátorov. Prinieslo však podľa neho štyri poznatky, a to, že Slováci majú dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať a kde je rozumnejšie sa zdržať. Ďalším poznatkom je podľa neho to, že občania maďarskej národnosti tento plebiscit viac-menej kompletne odignorovali. Príjemným poznatkom je podľa Sulíka aj to, že elity tiež referendum odignorovali. Povedali, že nie je správne zneužitie inštitútu priamej demokracie, dodal. Referendum podľa šéfa liberálov ukázalo aj to, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. To je tiež dobrá správa a je tu teda teraz čas otvoriť poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu, doplnil.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #odluka cirkví od štátu #referedum o rodine #zmluva s Vatikánom #SASKA