SHMÚ varuje pred vetrom, závejmi aj poľadovicou

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahy prvého stupňa pred vetrom, poľadovicou aj vytváraním snehových jazykov a závejov.

09.02.2015 09:59
počasie, sneh, cesty, sneženie, mráz, námraza,... Foto: ,
Snehová prikrývka na ceste zo Starého Smokovca na Štrbské Pleso.
debata (1)

Výstraha pred vetrom platí pre okresy Brezno, Banská Bystrica, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 17 až 25 metrov za sekundu.

Tento stav má trvať do utorka do približne 15:00. Pre viacerá okresy na západnom Slovensku platí výstraha pred poľadovicou. Tento stav má trvať od 15:00 približne do polnoci.

Výstraha pred vytváraním snehových jazykov a závejov platí pre okresy Dunajská Streda, Senec, Bratislava, Pezinok a Malacky. Tento stav má trvať od 17:00 približne do polnoci.

Vo všetkých pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Na horách v pondelok ráno prevládalo zamračené počasie, na mnohých miestach bola silná hmla a slabé až silné sneženie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ochladilo sa ešte viac, teplota vzduchu sa na hrebeňoch pohybovala v rozpätí od –20° C, vo vyšších polohách do –8° C. Stále je na horách silný vietor, fúkal prevažne čerstvý až silný, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 85 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo od 5 do 30 cm nového snehu, za posledné dva dni do 40 cm. Nový sneh je vplyvom vetra rozložený veľmi nerovnomerne.

Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Na hranici lesa je veľké množstvo previateho snehu, až do 100 cm. Nízke teploty tiež zabraňujú stabilizácii snehovej pokrývky.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku očakávame pri predpokladanom ďalšom snežení a silnom vetre stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva. Vo všetkých pohoriach je teraz zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Nový sneh je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné, hlavne východné a juhovýchodné svahy. Už v nedeľu sa v týchto polohách tvorili snehové vankúše z nového snehu o výške viac ako 0,5 m.

Keďže ani sneh z posledného sneženia sa vplyvom nízkych teplôt dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, snehová pokrývka je tak na mnohých miestach iba mierne až slabo spevnená.

Lavíny sa môžu vyskytnúť najmä v týchto lokalitách už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Z nového snehu sa môžu vyskytnúť aj spontánne stredne veľké lavíny a splazy.

Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter a pri predpokladanom snežení a silnom vetre stúpa. Preto je potrebné lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #sneh #výstraha #poľadovica #záveje