Kiska otočil. Najnovšie chce pomáhať gejom

Najprv vyhlásil referendum a ako prvý politik povedal, ako bude hlasovať. Prezident Andrej Kiska nepodporil adopcie homosexuálov a postavil sa na stranu tradičnej rodiny. Po neúspešnom referende sa prekvapujúco posunul do úlohy ochrancu sexuálnej menšiny.

10.02.2015 09:30
prezident, Andrej Kiska, vyhlásenie, referendum... Foto: ,
Kiska sa po referendovom debakli rozhodol pre vyhlásenie. V ňom tiež povedal, že dlh voči homosexuálom, ktorý výsledok víkendového plebiscitu zväčšil, je ochotný spolu s vládou riešiť.
debata (72)

Odôvodňuje to tým, že diskusia pred hlasovaním ukázala, že väčšina ľudí nerozumie problémom, ktoré trápia menšinu. Preto sa ponúka vláde, že bude moderovať diskusie k tejto problematike. Kiska to vyhlásil včera vo svojom prejave.

Referendum s tromi otázkami, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, sa skončilo neúspechom. V sobotu prišlo k urnám len 21,41 percenta voličov, čo je 944 674 ľudí. Hlasovanie odignorovalo viac ako 3,4 milióna voličov (78,59 %).

Kiska sa po referendovom debakli rozhodol pre vyhlásenie. (Čítajte plné znenie vyghlásenia.) V ňom tiež povedal, že dlh voči homosexuálom, ktorý výsledok víkendového plebiscitu zväčšil, je ochotný spolu s vládou riešiť. Odvolal sa na slová premiéra Roberta Fica, podľa ktorého inštitúcie môžu riešiť otázky týkajúce sa spolužitia párov rovnakého pohlavia.

„V prípade, že bude premiér a vláda na tejto ceste považovať za užitočnú diskusiu moderovanú prezidentom, som pripravený pomôcť k tomu, aby sme tento dlh spoločne zmazali,“ povedal včera v prejave Kiska. Dodal, že ak sa zbavíme predsudkov a nepôjdeme do krajností, môžeme dospieť k riešeniam, ktoré sú pre menšinu dôstojné.

Právnička Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť zhodnotila, že Kiskov prejav si protirečí s jeho vlastným konaním, ktoré prezentoval svojou účasťou v referende. „Ak sme presvedčení a presvedčené o tom, že demokracia je vláda väčšiny s rešpektovaním menšín, potom nemôžeme legitimizovať takéto referendum ani v prípade, že z ústavy sme ho povinní vyhlásiť,“ povedala. Podľa nej je škoda, že prezident neprehodnotil svoj občiansky postoj k referendu ako takému, lebo v tomto prípade nejde len o jeho vlastný osobný postoj, ale aj verejný postoj. Debrecéniová dodala, že ak chce byť prezidentom všetkých, mal by mať túto optiku vo svojom vystupovaní a konaní integrovanú konzistentne.

Sociológ Miroslav Tížik si myslí, že prezident vyjadrením svojej ochoty pomôcť vláde zmazať dlh voči menšine, ukázal, že po politickej chybe pred referendom si osvojil politickú stratégiu premiéra. „Prezident Kiska určitým spôsobom uznal svoje zlyhanie v prvom kole. Postoj premiéra k referendu sa ukázal ako oveľa vhodnejší, menej konfrontačný a s väčšou mierou vytvárania konsenzu než postoj prezidenta. Preto sa prezident Kiska v prejave snažil napodobniť Ficov štýl, ale po tom, ako najskôr deklaroval svoju podporu referendu a dokonca aj v čom bude odpovedať áno, môže táto dodatočná štátnickosť pôsobiť aj trocha komicky,“ skonštatoval sociológ.

Kiska vo víkendovom plebiscite odovzdal svoj hlas v rodnom Poprade bez sprievodu rodiny. Jeho manželka sa totiž rozhodla, že sa na referende nezúčastní.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #referendum o rodine #LGBTI+