Česi s nami radary obstarávať nechcú

Nové radary nebude Slovensko obstarávať spolu s Českom. Slovenský minister obrany Martin Glváč to navrhol minulý týždeň českému partnerovi Martinovi Stropnickému. Hovorca českého ministerstva obrany Petr Medek uviedol, že radary je potrebné nahradiť čo najskôr a pokiaľ by sme ich kupovali spoločne, museli by sa najprv vyriešiť legislatívne problémy.

10.02.2015 11:21
debata (7)

„To by celý akvizičný proces zdržalo a tak nezostáva iná možnosť, ako vypísať vlastné výberové konanie,“ zdôraznil Medek. Aj keď radary si budú krajiny nakupovať samostatne, otvára sa tu možnosť spolupráce, napríklad pri príprave a výcviku odborného a technického personálu, doplnil.

České ministerstvo obrany v súvislosti s radarmi dokončuje dokumentáciu a materiály na rokovanie vlády. Výberové konanie chcú podľa hovorcu vypísať na prelome apríla a mája tohto roka. Česi chcú 10 mobilných 3D radarov vrátane logistickej podpory počas ich životnosti. Chceli by, aby sa s ich dodávkou začalo najneskôr na konci roka 2017.

Slovenské ministerstvo obrany v decembri vo vestníku Európskej únie zverejnilo predbežné oznámenie pre zákazky v oblasti obrany a bezpečnosti na obstarávanie 3D radarov stredného dosahu.

Čoskoro plánujú zverejniť i konkrétne podmienky pre účasť v medzinárodnom tendri. Slovensko v prvom rade potrebuje dva veľké radary. Obe krajiny riešia situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť tým súčasným, ktoré používame.

Český hovorca ďalej uviedol, že počas predchádzajúcich rokovaní krajín Visegrádskej štvorky (V4) boli definované oblasti, ktoré je potrebné doriešiť, aby bolo možné v budúcnosti postupovať pri akvizíciách pre vojakov spoločne.

Na tom budeme aj ďalej pracovať, lebo spoločné akvizície, či so Slovenskom, alebo v rámci krajín V4, by boli prínosom, doplnil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Česi #verejné obstarávanie #Martin Glváč #radary