Na lekára Petra Liptáka už podávajú trestné oznámenie

Polícia sa vyjadreniami doktora Liptáka k darom od pacientov začala zaoberať okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti, povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

10.02.2015 12:28
Peter Lipták Foto: ,
Všeobecný lekár Peter Lipták.
debata (177)

„Bližšie informácie k postupu polície vzhľadom na vykonávané úkony nie je možné poskytnúť,“ dodala.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v pondelok vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov MUDr. Petra L., z ktorých vyplynulo podozrenie z korupčného správania, pričom už polícia a prokuratúra koná v tejto veci.

Všeobecný lekár Peter Lipták hovoril v TV Markíza o prijímaní darov od pacientov vo výške 5000 eur ročne.

Lipšic, Galko a Matovič podávajú trestné oznámenie

Trojica politikov Daniel Lipšic, Ľubomír Galko a Igor Matovič podáva trestné oznámenie na všeobecného lekára Petra Liptáka, ktorý je zároveň riaditeľom sekretariátu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva, pre podozrenie z trestného činu brania úplatku.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Zlý je systém.

Reagujú tak na jeho výroky, ktoré odzneli vo viacerých médiách. Lipšicovi prekáža najmä výrok, že pacient, ktorý nemá peniaze, má smolu. Ako povedal Lipšic na tlačovej besede, viacerí lekári berú úplatky ako normu, čo je choré. Upozornil, že korupcia v zdravotníctve je na najvyššej úrovni, čoho príkladom bola kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ale je aj na najnižšej, u lekárov. „Je najväčší hyenizmus brať úplatky v medicíne,“ vyhlásil. Lipšic je pripravený, ak budú mať ľudia záujem o právne zastupovanie ako poškodení, alebo v prípade, že úplatok dali, ich zastupovať.

Podľa Igora Matoviča takýchto hyen v bielych plášťoch je viacero. Vyzval preto ľudí, ktorí chceli zachrániť život sebe alebo život blízkych a pýtali si od nich lekári úplatok, aby sa na nich obrátili a svedčili proti takýmto hyenám.

Ministerstvo zdravotníctva: Pomoc pacientovi podmienená darom je nemorálna

„Vyjadrenia doktora Liptáka sú odsúdeniahodné. Ministerstvo zdravotníctva nechápe, ako lekár môže takéto slová vôbec povedať a to, čo vie, čiže pomôcť pacientovi, podmieniť darom či úplatkom. Je to nemorálne. Čo sa týka korupcie, je iba na ľuďoch, koľko z nej sa v zdravotníctve odhalí, pretože bez podnetu ju riešiť nevieme. Ďakujeme za každý podnet,“ poslala v stanovisku ministerstva zdravotníctva jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Vyhlásenie Prezídia Slovenskej lekárskej komory

Prezídium Slovenskej lekárskej komory sa na svojom zasadnutí dňa 10.2.2015 zaoberalo vyjadreniami MUDr. Petra Liptáka v televízii Markíza. Prezídium Slovenskej lekárskej komory sa dištancuje od uvedených vyjadrení a dáva podnet Kontrolnému výboru Slovenskej lekárskej komory vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu Slovenskej lekárskej komory MUDr. Liptákom.

Slovenská lekárska komora dlhodobo upozorňuje na problematiku nedofinancovania slovenského zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému.

Praktickí lekári sa dištancuje od vyjadrenia MUDr. Liptáka

Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) sa úplne dištancuje od vyjadrenia riaditeľa svojho sekretariátu MUDr. Petra Liptáka, ktoré poskytol médiám. Ide o súkromný názor dotyčného lekára. Vedenie spoločnosti (SSVPL) principiálne považuje akúkoľvek korupciu nielen v zdravotníctve, ale vo všetkých oblastiach života našej spoločnosti, za neprijateľnú. „Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne. Každý lekár musí svojmu pacientovi zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorú jeho zdravotný stav vyžaduje”.
Vyhlásenie Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva poskytol prezident odbornej spoločnosti SSVPL MUDr. Peter Makara a viceprezidentka SSVPL MUDr. Michaela Macháčová.

Novotný: Definujme konečne, na čo má pacient nárok

Neurochirurg a člena Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný sa chce s ministrom zdravotníctva Čislákom baviť o tom, či konečne nájde SMER odvahu definovať nárok pacienta.

Vyjadrenia MUDr. Petra Liptáka o tom, že pacient bez peňazí má u lekára smolu považuje člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný za neprípustné. „Ako neurochirurg, ktorý sa reálne s pacientmi stretáva v praxi, som z takéhoto neľudského prístupu, ktorý je navyše v rozpore s lekárskou prísahou, šokovaný,“ dodáva V. Novotný. Podľa V. Novotného doktor Lipták poškodil meno stoviek slušných lekárov.

Roky chýbajúca odvaha jasne definovať na čo má pacient nárok podľa V. Novotného vystavuje pacienta situácii, že žiadosti o „dar“ v strachu o zdravie vyhovie. „Ak pacient bude vedieť, na čo má nárok, bude sa vedieť účinnejšie brániť požiadavkám na úplatky,“ dodáva.

Čo vlastne povedal Lipták

Lipták v pondelok vo večernom spravodajstve televízie Markíza priznal, že ročne od pacientov dostane 5 000 eur. „Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, 5-tisíc eur na daroch každý rok… Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov, uviedol pre TV Markíza. Ako dodal, väčšinou dávajú chudobní ľudia peniaze. "No, nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo vlastne tie peniaze ja potrebujem,“ povedal v televízii. Na otázku reportérky, čo keď niekto nemá peniaze na to, aby zaplatil úplatok, doktor Lipták odpovedal: „Keď niekto nemá, by som to nenazýval ako úplatok. To je taká tá platba na dofinancovanie. Ale keď niekto nemá, tak má smolu“.

K téme úplatkov v zdravotníctve sa vyjadroval doktor Lipták aj v televízii JOJ. Podľa redaktora TV JOJ si generálna prokuratúra už vyžiadala zostrihaný i nezostrihaný záznam nahrávky.

Právnici a lekári vysvetľujú, čo je dar a úplatok

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h & h Partners vníma prezentovanie lekárových názorov skôr ako problém etiky a nie v trestnoprávnej rovine. Financovať z darov vybavenie ambulancie podľa Humeníka lekár môže. Podstatné je podľa neho to, či proklamovaný dar nie je vo svojej podstate úplatkom. „Dar je totiž plnenie, ktoré nie je spojené s protiplnením z druhej strany, ale ak lekár dostane dar kvôli tomu, aby niečo vybavil, tak to nie je darom, ale odmenou za nejaký výkon,“ dodal právnik.

Asociácia súkromných lekárov dary považuje za dobrovoľný príspevok pacienta na činnosť ambulancie. „Ak prijatie daru nezvýhodní pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, považujeme dar za otázku vzťahu dvoch subjektov (lekára a pacienta) v zmysle platného Občianskeho zákonníka,“ podotkol prezident súkromných lekárov Ladislav Pásztor. V tomto prípade asociácia sponzorstvo považuje za lepší výraz ako dar. Pásztor ďalej tvrdí, že v mnohých prípadoch zo sponzorských príspevkov boli vybavené mnohé ambulancie modernými prístrojmi a slúžia všetkým pacientom, nielen sponzorom. Finančná správa sa vyjadrila, že ak príde podnet, bude skúmať, či lekár uviedol všetky svoje príjmy v daňovom priznaní. (ben)

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Peter Lipták