Na Slovensko smeruje munícia, ktorá zabíjala v Česku

Skončia výbušniny z vojenského skladu na Morave, kde došlo k niekoľkým mohutným explóziám, na Slovensku? Podľa Českej televízie časť z nich už k nám vyviezli. Česká firma Excalibur Army, ktorá podniká na Slovensku a cez podiel vo firme MSM Martin pôsobí aj vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, to však nepotvrdila.

10.02.2015 14:00
debata (18)

„Do spoločnosti MSM Martin nebola doteraz prevážaná munícia zo zbrojného skladu vo Vrběticiach. Do budúcnosti však nevylučujeme, že táto munícia bude aj v našej spoločnosti v Novákoch,“ reagovala pre denník Pravda Vlasta Cigáňová, asistentka riaditeľa firmy MSM.

Spoločnosť Excalibur Army začala uskladnené zásoby z moravských Vrbětic vyvážať pred dvoma týždňami. O akú muníciu ide a či v prípade, že ju uskladnia v Novákoch, nehrozí jej výbuch, hovorca spoločnosti Andrej Čírtek nepovedal. Odkázal nás na spoločnosť MSM. Tá tvrdí, že munícia, ktorá je predmetom akéhokoľvek transportu, musí spĺňať všetky požiadavky na bezpečnú manipuláciu, transport a skladovanie v zmysle platnej legislatívy. Každý prevoz sa realizuje v súlade so zákonom o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu.

Ani jedna z firiem nechce prezradiť, koľko munície bude z Vrbětic prevážať a kde skončila tá, ktorú už z Moravy vyviezli. Excalibur Army tam mala uskladnených okolo 4-tisíc ton munície. Koľko z nej príde na Slovensko, odmietajú zverejniť. Čírtek pre českú televíziu uviedol, že sa budú snažiť, aby čo najväčšia časť išla priamo k zákazníkom.

K nebezpečnému vojenskému materiálu, ktorý sa môže dostať do Novák, sa nevyjadruje ani rezort obrany. „Ministerstvo obrany odovzdalo spoločnosť VOP Nováky do dlhodobého prenájmu strategickému partnerovi MSM Martin v januári 2013,“ uviedla len hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

V areáli vojenského skladu na Morave pri obci Vrbětice vybuchli koncom uplynulého roka dva sklady s vojenskou muníciou a zomreli pri tom dvaja zamestnanci. V skladoch bolo viac ako 150 ton vojenského materiálu, súčasťou zásob boli aj míny a granáty. Explózie trvali niekoľko dní.

Areál vo Vrběticiach prenajíma Vojenský technický ústav súkromným firmám. Tie v nich dokopy uskladňovali takmer sedemtisíc ton vojenského materiálu a vyše tisíc ton výbušnín. Jeho úplné vyprázdnenie má trvať mesiace.

Aj vo VOP Nováky majú s výbuchmi munície zlé skúsenosti. V marci 2007 tam explodovala budova, kde pracovníci ručne likvidovali rôznu muníciu. Pri mohutnom výbuchu zomrelo osem ľudí a 37 bolo zranených. Stále sa pritom neskočil súd s piatimi manažérmi podniku, ktorí sú obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia, hrozí im až desaťročné väzenie. Mohutnú explóziu, ktorá zničila takmer celý podnik, malo spôsobiť neúmerne množstvo uskladňovaného výbušného materiálu vo výrobných priestoroch a ich blízkosti.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #explózie #munícia