S kalamitou zápasí osem obcí na Orave a pri Žiline

Mimoriadnu situáciu pre množstvo snehu má osem obcí na Orave a pri Žiline. V utorok predpoludním sa podarilo sprístupniť jednu z posledných pre sneh odrezaných osád v Terchovej, Osadu u Jánošov.

10.02.2015 18:18
U Jánošov, sneh, kalamita Foto: ,
Aj cesty do osád musia byť prejazdné. Na snímke osada U Jánošov. 
debata (7)

Rodná osada legendárneho Juraja Jánošíka je od centra obce vzdialená asi osem kilometrov. Stále je trvalo obývaná, a tak obec musí zabezpečiť, aby bola cesta prejazdná a aby sa tam v prípade potreby dostali hasiči či sanitka.

V Terchovej je 56 osád, do štyridsiatich dvoch obec udržiava prístup po obecných komunikáciách. Spolu na 56 kilometroch ciest. Prednosta Obecného úradu v Terchovej František Kadaš odhaduje, že od nedele napadlo v obci asi pol metra snehu. "Vietor, ktorý fúkal v nedeľu a pondelok, spôsobil, že sa vytvorili jeden až dvojmetrové záveje a nánosy snehu, najmä v tých odľahlejších osadách. To spôsobilo problémy, pretože to sa už nedalo bežnou technikou urobiť, museli sme nasadiť bagre a väčšie stroje,“ povedal prednosta.

S prácami po sprejazdnení ciest v Terchovej nekončia. "Sprístupnili sme všetky časti obce, ktoré sme potrebovali, kde sme sa potrebovali dostať ku občanom. Ale sprístupnili sme to len v tej minimálnej miere, takže teraz sa ulice upravujú, rozširujú tak, aby to bolo zodpovedajúce,“ dodal Kadaš.

Mimoriadnu situáciu pre veľké množstvo snehu majú okrem Terchovej aj v obci Lutiše a Belá v okrese Žilina a 5 obcí -Beňadovo, Lokca, Oravské Veselé, Oravská Lesná a Mútne – v okrese Námestovo. V Mútnom sú vodiči odhŕňacích vozidiel v plnom nasadení už niekoľko dní aj nocí. Za volantom traktora s pluhom sa strieda tiež starosta Marián Murín.

"Treba robiť vtedy, keď sneží. Snažíme sa, aby sme hneď na ďalší deň, keď prestane snežiť, mali maximálne na ceste od 0 do 3 cm snehu. Teraz si môžem dovoliť povedať, že už máme čierne cesty, čiže už vidíme asfalt,“ povedal starosta. Hovorí, že musia udržať zjazdných 30 kilometrov ciest. "Dôležité je, ako to zorganizujete. My sme tu na to, aby sme slúžili ľuďom, a ľudia sa majú právo večer dostať z práce domov ku deťom a ráno zase odísť do práce, pretože musia živiť svoje rodiny,“ dodal Murín.

Kedy sa mimoriadna situácia skončí, závisí od počasia a od toho, či podmienky neskomplikuje postupné otepľovanie a výstrahy meteorológov pred poľadovicou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #kalamita