Vládny balíček už vylepšuje výplaty. Niekomu aj viac ako o sto eur

Pohľad na výplatnú pásku je v týchto dňoch pre zhruba pol milióna slovenských pracujúcich o čosi radostnejší. Prvú tohtoročnú výplatu mali totiž oproti tej poslednej vlaňajšej vyššiu aj o niekoľko desiatok či dokonca viac ako sto eur. Hoci zamestnávateľ im na mzde priamo nič nepridal.

11.02.2015 10:00
Robert Fico, Ján Richter Foto: ,
Premiér Robert Fico predstavuje opatrenia z vládneho sociálneho balíčka. Na snímke s ministrom práce Jánom Richterom.
debata (94)

Od januára začali totiž fungovať tri konkrétne opatrenia z vládneho sociálneho balíčka, ktoré mali vplyv na zvýšenie čistých miezd zamestnancov s nízkymi a strednými príjmami. Popri rekordnom zvýšení minimálnej mzdy z vlaňajších 352 na súčasných 380 eur sa im tiež znížilo odvodové zaťaženie. A navyše tí, ktorým sa po viac ako roku bez práce konečne podarilo zamestnať, dočasne dostávajú aj zvýšený osobitný štátny príspevok.

„Naším cieľom bolo vytvoriť atmosféru, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať a aby nebolo výhodnejšie zostať doma, či už na podpore, alebo sociálnych dávkach,“ zhodnotil včera premiér Robert Fico. Vláda podľa neho aj týmito krokmi vytvorila reálne podmienky na zatraktívnenie práce, a teda aj naplnenie svojho cieľa.

Fico uviedol tri modelové príklady zvýšenia čistého príjmu. Vyčíslil, že bezdetný zamestnanec s minimálnou mzdou si v januárovej mzde oproti decembru polepšil takmer o 32 eur. Ak však bol predtým dlhodobo nezamestnaný a našiel si prácu, spolu s osobitným príspevkom mu príjem vzrástol o čosi nad 95 eur. V prípade štvorčlennej domácnosti s dvoma deťmi, kde sa jeden z rodičov po viac ako roku zamestná a druhý je na aktivačných prácach, vylepšenie príjmu predstavuje vyše 132-eurovú sumu.

„Na týchto príkladoch sa jasne ukazuje, že opatrenia, ktoré sme prijímali v priebehu roku 2014 aj v roku 2015, nie sú samoúčelné. Nielenže vedú k motivácii pracovať, ale predovšetkým k tomu, že reálne ľudia dostanú viac peňazí v čistom a súčasne nezaťažujeme zamestnávateľov, pretože v prípade zdravotných odvodov sme zobrali ťarchu zníženia na štát,“ povedal Fico.

zväčšiť
infografika, sociálny balíček

Aj podľa ministra práce Jána Richtera sú vládne opatrenia „posolstvom“, že hľadať si prácu má byť rozhodne výhodnejšie, ako spoliehať sa na dávky. „Od 1. januára 2015 sa oplatí pracovať ďaleko viac aj za minimálnu mzdu. A od 1. januára 2015 sa oplatí hľadať si prácu, pretože sú ďaleko, ďaleko výhodnejšie podmienky,“ zdôraznil. Podľa neho len v januári využilo zvýhodnené pravidlá súbehu poberania mzdy a osobitného príspevku 522 zamestnancov. „Najmä keď nabehne sezónnosť, bude ich oveľa viac,“ mieni Richter.

Za minimálnu mzdu momentálne na Slovensku pracuje takmer 260-tisíc ľudí, ktorým by opatrenia mali pomôcť v najvyššej miere. Celkovo by ich však podľa ministra Richtera mala pocítiť zhruba až tretina zo všetkých 1,6 milióna nízko- a strednopríjmových zamestnancov krajiny.

„Pre mňa je najdôležitejšie, že hľadáme, a podľa mňa sme aj našli liek na najväčšiu boľačku našej ekonomiky, a tou je dlhodobá nezamestnanosť,“ skonštatoval včera minister financií Peter Kažimír. Pripomenul, že vláda na uvedené opatrenia využije asi 180 miliónov eur, ktoré vlani získala vďaka úspechom v boji proti daňovým únikom a celkovo kvalitnejšiemu výberu daní. Okolo 80 miliónov z týchto peňazí sa navyše spätne vráti do štátneho rozpočtu.

Kažimír pripustil, že tieto podľa neho „veľmi dobré kroky“ kabinetu pomôžu len zamestnancom, nie napríklad aj živnostníkom. Zdôraznil však, že súčasná vládna garnitúra sa ani netají tým, že preferuje zamestnanecký pomer, nie rôzne umelé či vynútené živnosti, jednočlenné eseročky a ďalšie typy práce, ktoré dlhodobo deformujú pracovný trh. Plošné úľavy tohto druhu si štát podľa neho bude môcť dovoliť až vtedy, keď to dovolí stav verejných financií.

Ako doplnil Richter, začínajúcim živnostníkom zase štát dokáže pomôcť cez iné nástroje zamestnanosti, akým je príspevok na začatie podnikania a podobne. Ak potom sami dokážu vo svojich firmách nejakých ľudí zamestnať, môžu si opäť znižovať náklady práce cez vládny sociálny balíček.

Podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti možno uvedené vládne opatrenia označiť vcelku za pozitívne. Vidí však aj niektoré nedostatky. Napríklad v stále zložitej administratíve okolo úľav na zdravotných odvodoch, keď treba potrebné tlačivá zasielať niekoľkým inštitúciám.

Za otázne tiež považuje, koľko ľudí s minimálnou mzdou si po týchto úpravách polepší naozaj, keďže sú medzi nimi mnohí, ktorým zamestnávateľ stále vypláca časť mzdy „na ruku“ a teraz im túto zložku zrejme zníži. „Súbeh poberania mzdy a osobitného príspevku dokáže zvýšiť zamestnanosť zhruba o percento, čo je síce dosť významné v bohatších regiónoch na západe krajiny, no absolútne nepostačujúce v tých chudobných na východe,“ myslí si Páleník.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #výplata #sociálny balíček