Novotný nechápe, prečo minister Čislák nereaguje na korupčné kauzy lekárov

Korupcii sa v slovenskom zdravotníctve neobyčajne darí, ako keby sa jej prítomnosť stále zväčšovala. Tvrdí to nezaradený poslanec Viliam Novotný. Podľa neho o tom svedčia medializované prípady troch lekárov v ostatných týždňoch.

11.02.2015 11:48
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa k najnovším škandálom týkajúcich sa úplatkov u lekárov zatiaľ vôbec nevyjadruje.
debata (5)

„Je neprípustné, aby lekár hovoril o tom, že prijíma peňažné dary od pacientov, na dofinancovanie zdravotníctva, lebo zdravotné poisťovne platia lekárovi málo a musia platiť aj chudobní, lebo ináč majú smolu. Považujem to za hanbu, aby v solidárnom zdravotníctve museli chudobní vôbec za niečo platiť,“ reagoval na tlačovej besede Novotný na prípad lekára Petra Liptáka.

Poslanec dodal, že Liptákove výroky odsudzuje a sú neprípustné. Takéto kauzy podľa neho vážne poškodili meno lekárskeho stavu. Vyzýva Slovenskú lekársku komoru, aby konala rázne a Liptákovi pozastavila činnosť. Novotný podotkol, že mu v tejto situácii chýba reakcia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Plánuje sa ho pýtať, aké systémové zmeny pripravuje.

„Zdravotníctvo pre lekárov musíme zmeniť na zdravotníctvo pre pacienta,“ skonštatoval Novotný. Pacient podľa neho musí vedieť, na čo má nárok, kedy to dostane a za čo má alebo nemá platiť v zdravotníctve.

Novotný nevidí nič zlé v tom, ak sa pacient príde poďakovať lekárovi kyticou kvetov, či fľašou. „Je to pomerne bežné na Slovensku, ja neviem, či je to správne alebo nesprávne, ale nevnímam to ako úplatok,“ povedal Novotný. Faktom podľa neho ale je, že sa po roku 2006 vyvinulo korupčné prostredie, v ktorom si každý a za všetko môže vyberať poplatky, prijímať finančné dary. „Nemôžeme z toho urobiť štandard, nemôžeme sa tváriť, že je to niečo, čo je v poriadku,“ uviedol poslanec.

Kollár: Výroky lekára Liptáka sú hyenizmus

Aj nezaradený poslanec Jozef Kollár tvrdí, že pre neho osobne boli výroky lekára sklamaním. Považuje to za hyenizmus. „Je to len dôkaz toho, že aj drobnou korupciou sa vyciciavajú peniaze z aj tak skapínajúceho slovenského zdravotníctva a na konci dňa trpí len a len pacient,“ skonštatoval Kollár. Podľa neho by však táto téma nemala slúžiť na vytĺkanie politického kapitálu.

Lekár Peter Lipták v pondelok vo večernom spravodajstve televízie Markíza priznal, že ročne od pacientov dostane 5 000 eur. „Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, päťtisíc eur na daroch každý rok… Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov,“ uviedol. „No, nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo vlastne tie peniaze ja potrebujem, by som to nenazýval ako úplatok. To je taká tá platba na dofinancovanie.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zdravotníctvo #opozícia #Viliam Čislák