Kiska: Som rád, že mladí už nemajú povinnú vojenskú službu

Prezident Andrej Kiska je rád, že dnešní mladí ľudia už nemusia absolvovať povinnú vojenskú službu. Ako hlava štátu povedala v stredu počas prehliadky vojenskej techniky v priestoroch ministerstva obrany, sám bol na vojne jeden rok.

11.02.2015 14:05
Prezident, Andrej Kiska, zbrane, armáda,... Foto: ,
Prezident na prehliadne vojenskej techniky.
debata (161)

„Pokladal som tento rok a hlavne tých, ktorí boli dva roky, za trochu stratený čas života,“ dodal prezident.

Niektoré zbrane a techniku, ktorú v stredu prezidentovi počas veliteľského zhromaždenia náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Milana Maxima ukázali, videl Kiska podľa vlastných slov ešte počas vlastnej vojenskej služby. Víta preto modernizáciu armády.

Hlavný veliteľ OS SR, prezident SR Andrej Kiska.
Náčelník GŠ OS SR Milan Maxim a hlavný veliteľ...
+3Prezident na prehliadne vojenskej techniky.

„Poprosil som vedenie ministerstva obrany, aby táto modernizácia bola vždy komunikovaná pre verejnosť, aby občania jasne vedeli, ako a kde boli peniaze investované, aby to verejnosť chápala,“ poznamenal.

Kiska, ktorý je aj najvyšším veliteľom ozbrojených síl, sa s ministrom obrany Martinom Glváčom pravidelne stretáva.

Glváč ho informuje o všetkých plánoch. „Z nákupov, o ktorých sme sa spolu s ministrom rozprávali, žiadne pochybnosti nemám,“ odpovedal Kiska na otázku, či sú všetky nákupy v rezorte obrany transparentné.

„Občania majú všetky informácie, čo sa týka, ceny, dodávky a podobne. Občania nemajú len informácie vojenského charakteru a technických riešení,“ doplnil minister Martin Glváč.

Ako Kiska povedal na záver, skutočnosť, že v susednej krajine sa bojuje, je dôkazom toho, že obrana nášho štátu je dôležitá.

„Musíme si uvedomiť, že nie sme sám vojak v poli, ale sme členmi Aliancie a musíme sa na jednej strane zapájať do ochrany hraníc Aliancie, musíme dbať na svoje záväzky, ale musíme si byť aj vedomí, že zodpovednosť za bezpečnosť našej krajiny nesie najmä naša armáda.“

161 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #vojenská technika #zbrane #Andrej Kiska