Fico: Západ by nemal dodať Ukrajine zbrane, viedlo by to k otvorenej vojne

Západné krajiny by nemali dodávať zbrane Ukrajine, inak hrozí, že tam vypukne otvorená vojna, vyhlásil premiér Robert Fico k summitu Európskej únie, na ktorom sa štátnici členských krajín európskej dvadsaťosmičky majú zaoberať aj situáciou na Ukrajine.

11.02.2015 14:40 , aktualizované: 15:17
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (192)

Dodávky protitankových prostriedkov a ďalších obranných zbraní Ukrajine zvažujú Spojené štáty. Naopak nemecká kancelárka Angela Merkelová si však myslí, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami.

„Nemôžeme zabrániť jednotlivým členským štátom NATO, aby sa rozhodli dodávať zbrane do tohto prostredia. Bude to však viesť k eskalácii napätia a k normálnej vojne,“ vyhlásil Fico, podľa ktorého by na Ukrajine hrozil dlhotrvajúci vojenský konflikt. Neuviedol pritom, či by Bratislava súhlasila s presunom cudzích zbraní cez Slovensko na Ukrajinu.

Fico pred poslancami v parlamente ďalej vyhlásil, že Slovensko je pripravené pomáhať svojmu východnému susedovi humanitárnou pomocou a zaistením spätných dodávok zemného plynu, ktorými Ukrajina podľa neho dokáže pokryť 30 percent svojej ročnej spotreby.

„Ukrajina dnes nie je normálna, je v katastrofálnom stave,“ vravel. Fico tiež poznamenal, že podľa jeho informácií je na Ukrajine demoralizácia. „Znie to čudne, ale mladí chlapci sa schovávajú do lesa, nerozumejú, prečo by mali ísť bojovať a zabíjať sa občania tohto istého štátu,“ dodal.

Fico proti rozšíreniu sankcií proti Rusku nenamieta

Fico, ktorý dlhodobo patrí ku kritikom sankcií EÚ voči Rusku, proti najnovšiemu rozšíreniu sankcií nič nenamieta. „My s týmto rozširovaním zoznamu nemáme žiadne zásadné problémy,“ povedal Fico.

Sankcie EÚ sa majú najnovšie týkať 19 osôb a deviatich právnických subjektov. S ich praktickým uplatnením však EÚ chce vyčkať do budúceho týždňa. Chce tak dať šancu novému pokusu o zmier na východe Ukrajiny, ktorý sa snaží vyrokovať Nemecko a Francúzsko.

Fico tiež poznamenal, že vzájomné sankcie k vyriešeniu konfliktu na východe Ukrajiny nepomohli a že len uškodili ekonomike na oboch stranách. „Pomohli sankcie k tomu, aby sa tam ľudia prestali zabíjať? Keby sankcie fungovali, už by nebojovali,“ povedal Fico. Zopakoval tiež, že súčasná stiuácia na Ukrajne je konfliktom mocností. „Jediným riešením je určité natavenie rovnováhy,“ povedal bez bližších podrobností.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sankcie #Ukrajina