Vláda neschválila zoznam kandidátov na post sudcu ESĽP

Slovensko nepošle tak skoro Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy zoznam troch kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Poslednú trojicu zvolenú a predloženú Súdnou radou SR vláda nepodporila.

11.02.2015 15:21
debata (8)

O tento post sa uchádzala Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička, košický krajský sudca Ladislav Duditš a ústavný právnik a súčasný poradca prezidenta Ján Mazák. Minister spravodlivosti Tomáš Borec pre médiá zdôraznil, že vláda chcela predísť tomu, aby bola slovenská kandidátka odmietnutá po tretíkrát.

Parlamentné zhromaždenie očakáva, že predložíme kandidátku, z ktorej si bude môcť vyberať z približne rovnocenných kandidátov.

„V tomto prípade to žiaľ nie je. Bol by jasný víťaz a to nie je dobré,“ vyhlásil minister. Borec si myslí, že táto kandidátka by z tohto dôvodu bola odmietnutá. Minister pripustil, že bude veľmi ťažké hľadať ďalších kandidátov.

Dnešní kandidáti z hľadiska ich životných skúsenosti z oblasti práva však boli podľa neho nevyvážení – bol tam sudca krajského súdu, právnička, ktorá má isté skúsenosti, ale nebola nikdy sudkyňou a potom tam je profesor, bývalý predseda ústavného súdu s mnohými ďalšími funkciami.

Súdna rada bude musieť podľa šéfa rezortu spravodlivosti vyhlásiť nové voľby a nájsť kandidátov, ktorí sú na približne rovnakej úrovni.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi. Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Tomáš Borec #ESĽP #Rada Európy