Pacienti by mali políciu kontaktovať okamžite

Najlepšie je, ak sa pacient obráti na políciu hneď po tom, čo si lekár úplatok vypýta. Môže sa tak vyhnúť trestnému stíhaniu. Tvrdí to riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.

11.02.2015 20:00
Robert Krajmer Foto: ,
Riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.
debata (34)

Protikorupčná jednotka sa zaoberá kauzami, ktoré vypukli v súvislosti s úplatkami pre lekárov. Podieľala sa na vyšetrovaní prednostu bratislavskej detskej nemocnice, ktoré pred Vianocami viedlo k obvineniu z korupcie. Pripadol jej tiež prípad kardiochirurga Viliama Fischera, ktorý mal vziať úplatok, a bude preverovať výroky lekára Petra Liptáka, ktorý priznal, že od pacientov, najmä chudobných, berie dary.

Všeobecný lekár Lipták hovorí, že dary od pacientov nie sú úplatkami. Má pravdu?
O úplatok ide vtedy, ak lekár poruší svoju povinnosť vyplývajúcu mu z jeho zamestnania, postavenia alebo funkcie. Napríklad ak podmieni poskytnutie zdravotnej starostlivosti nadštandardným výkonom alebo presunutím termínu operácie, urýchlením operácie alebo vystavením potvrdenia o práceneschop­nosti. Ak lekár povie pacientovi dopredu, že mu za peniaze vystaví peénku alebo urýchli termín operácie, je to korupčné správanie.

Celý rozhovor si môžete prečítať vo štvrtkovom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #úplatok #hlásenie korupcie