Fico žiada referendum o odpustení dlhov Grécku, podľa Kaníka si len robí alibi

Robert Fico si robí podľa poslanca SDKÚ Ľudovíta Kaníka so slovami o referende v súvislosti s odpustením dlhov Grécku alibi, aby nakoniec mohol Grécku dlho odpustiť.

12.02.2015 11:50
Robert Fico Foto: ,
Ak sa odpustenie dlhu Grécka stane hlavnou témou, premiér Robert Fico (na snímke) chce, aby o tom rozhodli ľudia v referende.
debata (39)

Ako povedal Kaník na tlačovej besede, premiér sa snaží oklamať verejnosť. „Čo iné je, že síce je proti odpusteniu, ale navrhuje aby parlament vyhlásil referendum. Ak bude neúspešné, znamená to, že Grécku môžeme odpustiť dlh. Všetci vieme, že takéto referendum bude neúspešné,“ upozornil Kaník s tým, že premiér hovorí o referende s dopredu známym výsledkom a robí si alibi, aby si mohol umyť ruky a už dnes dohadovať odpustenie dlhu Grécku. „Je to typické pre premiéra,“ konštatoval Kaník.

Fico chce, aby o dlhu rozhodli ľudia v referende

Fico v stredu povedal, že na prípadnom odpustení časti dlhu Grécka by sa Slováci nemali finančne podieľať. "Ale keby nás do toho nútili, tak Národná rada musí urobiť referendum a ľudia by sa museli k tejto otázke vyjadriť,“ vyhlásil Fico v stredu na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.

Podľa predsedu vlády nie je dôvod, prečo by Slovensko so svojimi platmi a dôchodkami malo priamo dať niekomu peniaze. "Za vládu hovorím jasné nie, ale aby to malo silný mandát, myslím si, že toto by bola vec, kde by sme sa mali ľudí pýtať, čo si o tom myslia,“ uviedol Fico.

Grécko sa chce s eurozónou dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu a trvá na rušení veľkej časti úsporných opatrení, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci úverovej dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Grécky premiér Aléxis Tsípras dal pred voľbami sľub, že ukončí úsporné opatrenia a bude rokovať o odpísaní dlhu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dlh #Ľudovít Kaník #Robert Fico #referendum