Pakistanec si sťažoval, že Slovensko porušilo jeho práva

Ústavný súd vo štvrtok nevyhovel sťažnosti Aslama Khana, pôvodom z Pakistanu, ktorý namietal, že štátne orgány a všeobecné súdy porušili jeho ľudské práva zaručené medzinárodnými dohovormi, keď nevyhoveli jeho žiadosti o udelenie trvalého pobytu na Slovensku.

12.02.2015 14:20
debata (23)

Aslam Khan žiadal o udelenie trvalého pobytu na území Slovenska na päť rokov. Slovenské orgány mu neudelili trvalý pobyt na základe vyjadrenia Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá jeho pobyt označila za bezpečnostné riziko.

Khan sa postupne obrátil na Najvyšší súd SR, nakoniec podal sťažnosť na ústavný súd.

Predseda senátu v odôvodnení uviedol, že predmetom sťažnosti Aslama Khana je tvrdenie, že nemohol procesne oponovať vyjadreniam SIS a policajného útvaru, že jeho pobyt je nebezpečný pre Slovenskú republiku.

Podľa sťažovateľa to znamená porušenie jeho základných procesných práv a vzhľadom na rodinné väzby na Slovensku aj práva na ochranu rodinného života.

Správa SIS podlieha režimu utajenia, preto policajný útvar v odôvodnení zamietnutia žiadosti Aslama Khana uviedol, že ide o bezpečnostný záujem Slovenskej republiky. Slovensko nepozná základné právo cudzinca na pobyt, také právo nejestvuje.

Konštatoval, že neboli porušené práva sťažovateľa. Uviedol, že z predmetnej právnej úpravy vyplýva, že zákonodarca upravil ústavne chránenú hodnotu bezpečnosti štátu a ústavné procesné práva, respektíve práva na ochranu rodinného života v prospech bezpečnosti štátu. V závere konštatoval, že štátne orgány ani všeobecné súdy vrátane Najvyššieho súdu SR svojím postupom neporušili práva sťažovateľa.

Ako uviedla právna zástupkyňa Khana Miroslava Mittelmannová, bezpečnosť štátu v tomto prípade bola daná na prvé miesto. Doložila, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý rieši Khanovu sťažnosť vo veci vyhostenia zo Slovenska a už vydal predbežné opatrenie, že ho Slovensko nemôže vyhostiť.

Doložila, že Aslam Khan žije na Slovensku od roku 2004, pracuje, je ženatý a má jednu dcéru.

„Nemá záznam v registri trestov ani v krajine pôvodu, ani na Slovensku. Nevieme, prečo je považovaný za nebezpečného pre Slovenskú republiku, keďže vyjadrenie SIS je utajené a nemôže sa s ním konfrontovať,“ povedala Mittelmannová.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #trvalý pobyt #Pakistanec