Kaliňák neplánuje meniť kvórum potrebné pre platnosť referenda

Minister vnútra Robert Kaliňák zatiaľ neplánuje meniť kvórum potrebné pre platnosť referenda. Podľa šéfa rezortu vnútra sa veľmi ťažko dá určiť správne číslo potrebnej volebnej účasti - či má byť 20, 30 alebo 40 percent všetkých voličov.

12.02.2015 16:46
debata (134)

„Mocou sú poverení všetci občania. Kvórum 50 percent je logické preto, aby rozhodovala väčšina a nie menšina o väčšine,“ povedal počas parlamentnej Hodiny otázok Kaliňák. Pripustil, že aj na otázku o znížení kvóra sa dá spýtať občanov v referende.

Minister vnútra by sa skôr sústredil na to, aby sa objasnil nejednoznačný výklad, ako naložiť s výsledkami referenda. „Ľudia musia vedieť, čo môžu referendom dosiahnuť,“ konštatoval. Dnes podľa Kaliňáka môže referendum zaviazať parlament, aby niečo schválil, na druhej strane majú poslanci slobodný mandát a hlasujú výhradne podľa svojho vedomia a svedomia.

Kaliňák, ktorý odpovedal na otázku poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca, opozičnému zákonodarcovi pripomenul, že Švajčiarsko vzniklo v roku 1291 a má za sebou viac ako 700 rokov. Obyčajní ľudia zvyknú argumentovať, že Švajčiarsko referendové kvórum nepozná.

Viaceré politické strany prišli po sobotňajšom referende s návrhmi, ako upraviť legislatívu o plebiscite. Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic napríklad navrhuje, aby sa celoštátne referendá konali vždy spolu s parlamentnými voľbami, miestne referendá s komunálnymi voľbami a krajské s regionálnymi voľbami. Podobný návrh má aj hnutie OĽaNO a SaS. Obyčajní tiež navrhujú zrušiť kvórum potrebné pre platnosť referenda. Strana SaS prišla s tým, že by sa mali zlúčiť volebné komisie, aby na referendum a voľby dohliadala iba jedna komisia. Líder liberálov Richard Sulík by zároveň otvoril otázku o možnom znížení podpisov potrebných pre vyhlásenie celoštátneho referenda z dnešných 350-tisíc na menej.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Robert Kaliňák #kvórum