Šesť poplatkov u lekára sa ruší

Dlho očakávaná úprava poplatkov v ambulanciách všeobecných lekárov nepriniesla veľké upratovanie. Namiesto určenia jasných pravidiel pacienti budú naďalej platiť rozdielne sumy za rovnaké služby.

12.02.2015 17:50 , aktualizované: 13.02.2015 10:00
debata (126)

Lekári si budú sami určovať výšku poplatkov, ktoré budú inkasovať v ambulanciách. Môže sa stať, že po novom si namiesto 20 eur za potvrdenie do autoškoly vypýtajú 100 eur. Chaos v poplatkoch tak podľa pacientov zostáva aj naďalej, minister Viliam Čislák je, naopak, optimista a hovorí o poriadku.

Pacienti sa už roky sťažujú, že platia za rôzne služby a často ani nevedia za čo. Mnohých poburovalo, že si lekári vyberali za injekciu či zavedenie infúzie od 3 do 5 eur, za vyhotovenie obrazovej dokumentácie (DVD, CD) 3 do 5 eur. Ľudia platili aj za to, že dostali pečiatku na priepustku, ktorú si priniesli so sebou, prípadne za nabitie mobilu, za vodu či klimatizáciu v čakárni. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú pripravilo ministerstvo zdravotníctvo, a vo štvrtok ju schválil parlament, však obsahuje len čiastkové zmeny. Ruší sa šesť poplatkov, ktoré pacienti najčastejšie platili lekárom – objednanie pacienta na vyšetrenie vrátane objednania na konkrétny čas, vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka, výmenný lístok k špecialistovi.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák prijatú novelu zákona obhajuje. „Je to dobrý zákon, nič nie je na prvýkrát ideálne. Ja som optimista, je priestor ho vylepšovať ďalej,“ povedal minister pred poslancami.

Parlament vo štvrtok v poslednej chvíli zrušil aj poplatok za prednostné vyšetrenie. V súčasnosti platí, že ak pacient chce byť vyšetrený skôr a nechce čakať hodiny, môže ho lekár objednať na konkrétny čas, no musí za to zaplatiť. Tento poplatok ako jediný určoval a kontroloval samosprávny kraj. Jeho výška sa pohybovala od 5 do 16 eur. Vo viacerých ambulanciách platili pacienti sedem aj desať eur.

S pozmeňovaním návrhom na zrušenie tohto poplatku prišiel Juraj Blanár zo Smeru. Podľa neho sa stávalo, že mnohých čakajúcich pacientov predbehli platiaci. Za problematickú označil aj kontrolou dodržiavania prednostných hodín a následné prešetrovanie sťažností.

Lekári vyberajú do dvesto druhov rôznych poplatkov a budú si aj naďalej sami určovať ich výšku. Čo ambulancia, to iná suma. Pacienti ani samotní lekári prijaté zmeny nepovažujú za prínos. Igor Chamilla z občianskeho združenia Kardioklub SK si myslí, že lekár nemá právo vyberať poplatky, ak sa mu na štúdium poskladali daňoví poplatníci, teda my všetci. „Keď lekár zaplatí štátu za štúdium, tak potom nech poplatky vyberá,“ povedal Chamilla.

Ministerstvo podľa neho sľubovalo zmenu, ale neurobilo nič a chaos zostáva naďalej. Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor sa tiež obáva veľkého chaosu pri schvaľovaní zoznamu poplatkov, lebo zákon neurčuje podrobnosti, takže vznikne priestor na rôzne výklady. „Občan dostane už len zdravotné výkony, ktoré hradia poisťovne. Nebude môcť napríklad zaplatiť za vyšetrenie CRP, ultrazvukové vyšetrenie u gynekológa, aj keby chcel,“ vysvetlil nedokonalosť zákona Pásztor s tým, že lekári nemali záujem zvyšovať ceny poplatkov. „Chceli sme, aby občan vedel, za čo musí zaplatiť, lekár za čo môže vyberať a kontrolné orgány, čo majú kontrolovať,“ dodal. Asociácia bude naďalej presadzovať vlastné zoznamy, ktoré opakovanie medializovala.

Pásztor nevylúčil zvýšenie poplatkov, ktoré môžu lekári vyberať aj naďalej. Zrušenú platbu za prednostné vyšetrenie považuje za obmedzovanie pacienta.

Zoznamy poplatkov (ich obsah, nie výšku) budú lekárom odsúhlasovať župy. Pri schvaľovaní pôjde o rádovo stovky cenníkov. V jednotlivých krajoch sa nachádza od 1 700 až do 2 700 ambulancií. Denník Pravda oslovil všetky samosprávne kraje s otázkou, či už vedia, ako sa ku zoznamom postavia. Nechceli sa však k tejto téme vyjadrovať. „Ako samosprávny kraj rešpektujeme platnú legislatívu. Keď bude zákon platný a preštudujeme si jeho znenie, potom sa k nemu vyjadríme,“ povedal riaditeľ odboru informácií Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica. Župy budú môcť v prípade porušenia zákona dávať lekárom aj pokuty.

Schválená novela zákona o poplatkoch bude platiť od 1. apríla.

Lekári nebudú môcť vyberať peniaze za:

  • objednanie pacienta na vyšetrenie vrátane objednania na konkrétny čas
  • vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu
  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu
  • potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka
  • výmenný lístok k špecialistovi
  • za prednostné ošetrenie

Nové pravidla vyberania poplatkov

  • lekár si bude môcť vypýtať peniaze za výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, napríklad za potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly či na zbrojný pas
  • lekár bude vyberať poplatky aj naďalej podľa cenníka umiestneného na viditeľnom mieste
  • cenník bude kontrolovať samosprávny kraj, pričom výšku poplatku si aj naďalej stanovuje lekár
  • na doklade o zaplatení poplatku musí byť presná špecifikácia poplatku z cenníka
  • úprava sa týka aj sankcií, ktoré bude môcť príslušný samosprávny kraj lekárovi uložiť, pričom výnosy z pokút budú príjmom samosprávneho kraja

zdroj: ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #čakanie #prednostné vyšetrenie #ošetrenie