Súdni zamestnanci pritvrdzujú. Štrajky môžu byť dva

Štrajk súdnych zamestnancov, ktorý je naplánovaný na jeden deň, sa ešte ani nekonal a odborári už hovoria o ďalšom. Ak na budúci týždeň nepresvedčia ministrov, aby im zvýšili platy a zlepšili podmienky na súdoch, plánujú protestovať až tri dni. Ako vyhlásili, už nechcú živoriť a neustále počúvať márne sľuby.

13.02.2015 13:00
protest, Marta Božková, súdnictvo, odborári Foto: ,
Súdnictvo je podľa Marty Božkovej dlhodobo podhodnotené.
debata (13)

Až 3 700 zo 4 000 súdnych zamestnancov pôjde na budúci týždeň do jednodňového výstražného štrajku. Presný termín ešte nie je známy, odborári by ho mali povedať v pondelok. Doma ostanú pracovníčky podateľní, informačných centier, hospodárky, rozpočtárky či vyšší súdni úradníci. Niektorí z nich sa zúčastnia na protestnom zhromaždení pred rezortmi financií a spravodlivostí v Bratislave.

„Týmto ľuďom už došla trpezlivosť. Od roku 2012 čakali na zlepšenie situácie na súdoch, dôstojné materiálne a finančné zabezpečenie. Nedočkali sa a pracujú za naozaj nízke platy a v decembri dokonca hrozilo, že nedostanú výplatu. Štát by mal zabezpečiť tretí pilier moci, aby dokázal fungovať,“ hovorí predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková s tým, že súdnictvo je dlhodobo podhodnotené.

„Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca je štrajk predčasný a máme byť trpezliví. Ale to sa už nedá. Minister považuje za úspech, že dodatočne vyrokoval s ministrom financií peniaze na mzdy, ale to vôbec nie je úspech. Veď je naším právom dostať za odvedenú prácu mzdu,“ pripája sa členka predsedníctva Odborového zväzu justície Ingrid Vrkočová. Reaguje tak na decembrové udalosti, keď zamestnancom hrozilo, že nedostanú plat ani koncoročné odmeny.

Stredoškolsky vzdelaní zamestnanci justície dostávajú 430 eur v hrubom, vysokoškolsky vzdelaní 650 eur v hrubom. Odmena na konci roka sa mala pohybovať od 100 do 150 eur v hrubom pre každého pracovníka.

„Naše platy sú jedna tragédia. Až sa hanbím povedať, koľko dostávam za vyše 20-ročnú prácu na súde. Ministrov to nezaujíma, pozerajú sa na nás od stola a nevidia, koľko vecí musíme denne vybaviť. Nemáme perá, tonery, základné veci. A to sme na súde! Keby som svoju prácu nemala rada, už dávno odídem,“ hovorí administratívna pracovníčka okresného súdu, ktorá nechce byť menovaná.

Zamestnanci súdov pôjdu štrajkovať nielen za vyššie platy, ale aj za zvýšenie rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu. Takisto chcú, aby sa po materiálnej a ekonomickej stránke zlepšil chod súdov a aby sa prijal osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii. Ak sa nedočkajú nápravy, zvažujú ďalší – trojdňový štrajk.

Ministerstvá spravodlivosti aj financií reagujú na tieto požiadavky zhodne – stále medzi nimi prebiehajú rokovania. Kedy však súdni pracovníci môžu očakávať výsledky a či sa im zvýšia platy, prezradiť nechceli. „Nateraz môžeme povedať iba toľko, že rokovania budú pokračovať. O konkrétnych výsledkoch by bolo predčasné hovoriť,“ uviedol rezort financií.

„Minister spravodlivosti viackrát zopakoval, že tieto rokovania sú veľmi konštruktívne a vyvíjajú sa dobre,“ odpovedala aj hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Aj keď podľa rezortu zamestnancom nikdy nemeškali výplaty, podľa slov hovorkyne by si za svoju prácu zaslúžili lepšie ohodnotenie.

Otázkou ostáva, ako bude počas štrajku fungovať všetkých 62 krajských a okresných súdov, ktorých zamestnanci sa doň zapojili. Odborári tvrdia, že ich činnosť bude ochromená. „Predpokladám, že na nich ostane vedenie súdov a jednotliví sudcovia, ktorí sa budú usilovať o chod súdov. Neviem si to však predstaviť,“ hovorí Vrkočová. „Dnes to nechodí tak, že príde pošta a niekto ju len uloží na kôpku. Je tam určitý systém, zavádza sa elektronizácia súdneho spisu. Neviem, či vedenie súdov použije nejakých praktikantov, alebo zavolá iné osoby, aby sa daný spis alebo podanie zapísalo do správneho registra. Dnes sú tam zaškolení pracovníci, ktorí tam patria, no nie sú dostatočne ohodnotení,“ uzatvára Vrkočová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #justiční odborári #výstražný štrajk