Zárobky lekárov? Závisí to od počtu pacientov a od regiónu

Úplatkárske kauzy a priznanie k braniu aj finančných "darov", vyvolalo búrlivú debatu o tom, koľko zarábajú všeobecní lekári a či sú skutočne závislí od "pomoci" pacientov. Denník Pravda preto oslovil viacerých doktorov z rôznych regiónov Slovenska s tým, aby zverejnili skutočné príjmy, svoje platy a výdavky. A výsledok?

15.02.2015 20:00 , aktualizované: 16.02.2015 07:00
Lekár, doktor Foto:
Príjmy lekárov závisia najmä od počtu pacientov. /Ilustračné foto/
debata (44)

V Bratislave bol ochotný odpovedať len jeden, v ďalších regiónoch iba pod podmienkou dodržania anonymity. Z ich vyjadrení vyplynulo, že na dedinách zarobia okolo 1 500 eur, v mestách sú to vyššie sumy. Dobre zavedená ambulancia obvodného lekára sa podľa analytika dokonca predáva za 30– až 50-tisíc eur.

Z 15 doktorov, od ktorých si Pravda vyžiadala údaje, nám ich poskytli iba traja, aj to nie všetky. Ďalší hovorili väčšinou všeobecne, alebo len o nákladoch, niektorí, najmä v Bratislave, sa odmietli vyjadriť s tým, že sú to ich súkromné údaje. Väčšina z nich je však toho názoru, že zarába málo.

Všeobecný lekár v Pruskom (okres Ilava) Viliam Cíbik tvrdí, že to, čo zostane lekárovi po odrátaní nákladov, na vyskakovanie určite nie je. Prevádzkuje aj špecializovanú ambulanciu zameranú na liečbu bolesti a na akupunktúru, hoci ani tú nepovažuje za ziskovú. „Ambulancia špecialistu by nikoho neuživila a ako všeobecný lekár prežijete s odretými ušami,“ konštatuje Cíbik. Zároveň poukazuje na to, aký životný štandard majú praktickí lekári. Väčšina z nich býva v bytovkách. „Na okolí nepoznám ani jedného kolegu, ktorý by mal nejaké honosné sídlo. Manželka je učiteľka, ja zarobím ako všeobecný lekár o 20 percent viac ako ona. Platy lekárov v nemocniciach sa upravovali, platy v ambulantnej sfére zostali zmrazené,“ dodal Cíbik, ktorý je aj starostom Pruského s takmer 2 100 obyvateľmi.

Podľa webovej stránky obce v Obvodnom zdravotnom stredisku v Pruskom však pôsobia až traja všeobecní lekári, dvaja detskí, dvaja stomatológovia a jeden gynekológ. Koľko obyvateľov pod stredisko patrí, na stránke uvedené nebolo.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor tvrdí, že príjmy všeobecných lekárov veľmi kolíšu podľa počtu, ako aj vekového zloženia registrovaných (kapitovaných) poistencov. Aby ambulancia prosperovala, lekár by mal mať obvod minimálne s 1 700 pacientmi. „Mnohí lekári majú 1 300 až 1 400 poistencov. A to z dôvodu, že jednoducho v danom regióne nežije väčší počet ľudí, ale lekár tam musí byť k dispozícii. V prípade, že má lekár 1 200 poistencov, je už vo vážnej finančnej situácii,“ vyčísľuje Pásztor s tým, že v ambulanciách s 1 500 kapito­vanými pacientmi sa pohybuje osobný plat lekára pod 1 000 eur.

Viac ako 95 % príjmov lekára sú pritom podľa neho príjmy zo zdravotných poisťovní, no nie je možné ich považovať za plat lekára, pretože treba zaplatiť ešte náklady.

Podľa údajov zdravotnej poisťovne Dôvera však príjmy lekárov z kapitácií od poisťovní predstavujú asi 85 percent a zvyšných 15 percent je príjem z výkonov nad rámec kapitácie, ako sú preventívne prehliadky, očkovania a ďalšie. Lekári pre dospelých majú podľa nej priemerne 2 500 poistencov všetkých zdravotných poisťovní.

Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa uviedla, že v minulom roku mal všeobecný lekár priemerne 1 115 jej poistencov. „Priemerná mesačná platba, ktorú VšZP v minulom roku zaplatila všeobecnému lekárovi pre dospelých, bola 3-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

Zdravotné poisťovne uhrádzajú lekárom sumy aj nad rámec pravidelnej mesačnej platby. Napríklad za vykonanú preventívnu prehliadku platia VšZP a Dôvera 15,60 eura. „K výkonu preventívnej prehliadky si môže lekár vykázať vyšetrenie okultného krvácania (12 eur) alebo EKG (4,19 eura). Za návštevnú službu u pacientov zaplatí VšZP 5,20 eura alebo 9,12 eura, v závislosti od toho, či lekár pacienta navštívi v pracovnom alebo mimopracovnom čase,“ doplnila Ravingerová.

„Všeobecným lekárom hradíme priemerne 2,57 eura mesačne za jedného poistenca. Ambulancie môžu mať aj ďalšie príjmy, o ktorých nemáme informácie, napríklad vyšetrenia na žiadosť pacienta, vyšetrenia pre účely zamestnávateľa, poplatky a ďalšie,“ uviedol PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Za predoperačné vyšetrenie poisťovňa uhrádza desať eur, za EKG pri predoperačnom vyšetrení 4,20 eura.

Poisťovňa Union platí lekárom aj vyšetrenie CRP. Podľa neho je možné zistiť, či má pacient bakteriálne, alebo vírusové ochorenie. „Ako jediná zdravotná poisťovňa ho uhrádzame v sume 4,41 eura,“ dodala hovorkyňa Judita Smatanová.

Ďalším príjmom lekárov sú poplatky, ktoré vyberajú od pacientov v hotovosti za administratívne úkony, vydanie potvrdenia pre autoškoly či zbrojné preukazy.

Z týchto príjmov potom lekári musia zaplatiť sestričku, energie, nájom, odvody, dane a poplatky. Práve fixné náklady tvoria podľa šéfa súkromných lekárov veľkú časť nákladov. Tie odhaduje na 3 800 eur, a to bez ohľadu na to, koľko má lekár pacientov. „Túto časť by mala pokryť kapitačná platba, a teda výčitka, že túto platbu lekár dostane, aj keď pacient nepríde, je neopodstatnená, pretože tá ambulancia tam musí byť a náklady musí platiť,“ povedal Pásztor. Ďalšie náklady ambulancie sú nepravidelné, a to za zdravotnícky a kancelársky materiál, spoje a náklady na dopravu k pacientom. Tieto sa odlišujú napríklad tým, či pacienti sú na rozlohe niekoľkých kilometrov, alebo v jednom paneláku. Podľa Pásztora je preto ťažké povedať, aký je priemerný príjem na ambulanciu. Plat lekára je potom to, čo zostane, keď sa toto všetko od príjmov odčíta.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay povedal, že ak má lekár 1 300 až 1 400 poistencov, tak je to málo na to, aby mohol zarobiť na živobytie pre seba. „Súhlasím s tým, že nízky počet poistencov u všeobecného lekára môže byť problém, ale keďže chodím po Slovensku, myslím si, že tieto čísla sú vyššie. Ak je to tak, tak zvyčajne má lekár ešte nejakú inú ambulanciu,“ myslí si Szalay.

Pásztor podľa neho prehnal sumu, ktorou vyčíslil náklady na ambulanciu. „Náklady nie sú reálne vyčíslené, ak lekár dostane mesačne 2 600 eur, tak by v takom prípade musel ísť každý mesiac do výraznej straty,“ hovorí. Náklady na prenájom nie sú podľa neho vysoké, v poliklinikách to môže byť do 400 eur, ale ak ambulancia sídli v budove, ktorú vlastní lekáreň, tak nájom je podľa Szalaya výrazne nízky. Plat sestričky sa môže vyšplhať od 800 v menšom regióne do 1 200 a viac eur v meste. Zabehnutá ambulancia všeobecného lekára však môže vyniesť lekárovi poriadny balík. Podľa Szalaya sa predáva od 30– do 50-tisíc eur.

Mesačná platba lekárovi za jedného poistenca

  • VšZP 2,03 – 2,78 eura
  • Dôvera 1,77 – 3 eurá
  • Union 2,03 – 2,83 eura

Zdroj: zdravotné poisťovne

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #platy lekárov #všeobecný lekár