Najnižšie nájmy za ambulancie sú na dedinách, najvyššie v Bratislave

Veľkú časť nákladov lekárov tvoria platby za nájom ambulancií. Ich výška závisí od regiónu, umiestnenia a tiež od doby, na akú má lekár priestory prenajaté. Čím sú nižšie, tým zostane viac na výplaty lekárovi a sestre.

16.02.2015 12:00
debata (11)

Realitná maklérka z Bratislavy Henrieta Lukovicsová pre Pravdu povedala, že nájmy nebytových priestorov v hlavnom meste sa pohybujú rôzne, závisí to od viacerých faktorov: od lokality, prístupnosti, veku budovy, ale aj od dĺžky nájmu. „Na ambulanciu lekár potrebuje minimálne dva priestory, čo je približne 60 štvorcových metrov, čo stojí okolo 1 000 až 1 200 eur,“ povedala Lukovicsová s tým, že ak pôjde o dlhodobý prenájom, majitelia zvyknú zľaviť z ceny. V takom prípade by nájom mohol stáť 800 eur.

Polikliniky však priestory lekárom ponúkajú o niečo lacnejšie. Napríklad v bratislavskej Poliklinike Karlova Ves lekár za prenájom platí približne 350 až 420 eur na mesiac. Uvádzajú to nájomné zmluvy zverejnené na webovej stránke polikliniky. Hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová tvrdí, že od minulého roku je minimálna cena za prenájom ambulancie 11,20 eura za m2 za mesiac. „V cene sú zahrnuté energie, odvoz komunálneho odpadu, ako aj upratovanie spoločných priestorov (čakárne, chodby) a sociálnych zariadení. Upratovanie prenajatých priestorov si zabezpečuje nájomca vo vlastnej réžii,“ dodala Tyšlerová.

Prenájom nebytových priestorov v Banskej Bystrici stojí od 400 do 600 eur za plochu približne 40 štvorcových metrov v centre mesta. V Košiciach podľa realitných webových stránok sa nájmy pohybujú od tisíc eur za 90 štvorcových metrov a 300 eur za približne 30 štvorcových metrov. Na dedinách priestory pre lekára ponúkajú za minimálne náklady, napríklad len za ceny energií.

V poliklinike v Námestove, ktorej zriaďovateľom je žilinská župa, je prenájom v cene 28,08 eura za štvorcový meter na jeden rok, čo je 2,34 eura na mesiac. „V cene je nájom, služby sú platené navyše,“ povedala hovorkyňa župy Lenka Záteková. Za 60 štvorcových metrov tak lekár zaplatí mesačne 140 eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #lekári #súkromné ambulancie #ambulancia