Slovensko sa stalo členom Európskej vesmírnej agentúry

Slovensko v pondelok uzavrelo zmluvu s Európskou vesmírnou agentúrou, na základe ktorej sa krajina stane spolupracujúcim štátom tejto medzinárodnej organizácie.

16.02.2015 12:03
ESA,  Juraj Draxler, Karlheinz Kreuzberg Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler (vpravo) podpísal so zástupcom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Karlheinzom Kreuzbergom zmluvu, na základe ktorej sa Slovensko stane spolupracujúcim štátom ESA.
debata (23)

Bratislava tak získa širší prístup k informáciám v oblasti kozmických aktivít a výskumu. „Pre nás je to zavŕšenie mnohoročného procesu, keď sme sa zapájali čoby pridružený člen do projektov vesmírnej agentúry. Teraz získame väčšie možnosti podieľať sa na vedeckom výskume,“ povedal minister školstva Juraj Draxler, ktorý spomínanú dohodu podpísal so zástupcom ESA Karlheinzom Kreuzbergom. Text zmluvy parlament schválil koncom januára.

Plnohodnotným členom ESA by sa Slovensko podľa skorších informácií mohlo stať v priebehu piatich rokov. Podobnú zmluvu ako Slovensko uzavrelo v minulosti s ESA ďalších osem štátov. „Podpisom zmluvy sa spustili hodiny a v priebehu roka musíme naplniť dohodu tým, že sa začnú realizovať projekty,“ uviedol Kreuzberg.

Záujem o účasť na programoch ESA podľa Draxlera už prejavili slovenské firmy, a to napríklad v oblasti robotiky alebo materiálového výskumu. Ročný príspevok Slovenska do ESA dosiahne tento rok 1,35 milióna eur, v nasledujúcich rokoch sa bude mierne zvyšovať. Tieto peniaze by mali byť použité najmä na financovanie programov ESA, do ktorých sa zapoja slovenskí výskumníci.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska vesmírna agentúra