Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala

Opozičným poslancom sa nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Podľa očakávania, za zotrvanie ministra v jeho ministerskom kresle hlasovali všetci prítomní poslanci za stranu Smer v počte 77.

18.02.2015 07:51 , aktualizované: 20:39
debata (59)

Po vyše osemhodinovom rokovaní za odvolanie ministra hlasovalo 50 poslancov.

Opozícia videla dva hlavné dôvody na odvolanie Pavlisa z funkcie. Prvým bol možný konflikt záujmov pre jeho pôsobenie vo firme Port Service a druhým schválenie investičnej pomoci pre Duslo Šaľa. "Táto schôdza je o výraznom konflikte záujmov, pre ktorý môže utrpieť Slovenská republika závažné škody,“ povedal v rozprave Igor Matovič (OĽaNO). Podľa jeho kolegyne podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) kauza ministra Pavlisa len dokazuje, že neetické správanie a kríza politickej morálky sa v našej spoločnosti šíri ako lepra.

Odstúpenie Pavlisa z ministerskej stoličky respektíve jeho odvolanie predsedom vlády by malo byť samozrejmosťou aj podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa. Smeru by podľa neho malo ísť o to, aby sa zbavil nálepky korupcie. „Hanbíte sa za svojho kolegu? Hanbíte sa za svojho ministra? Toto sú tie istoty, ktoré ste občanom sľubovali v dvetisícdva­nástom?“ pýtal sa zvýšeným hlasom zákonodarcov za Smer poslanec za SaS Ľubomír Galko. Pavlis sa podľa Galka vyhováral ako malý chlapec, že firme sídliacej v Karibiku nepožičal na súdne trovy v spore so štátom 20-tisíc eur. Pavlisovi Galko vyslovil hlboké opovrhnutie.

Firma Port Service, v ktorej Pavlis pôsobil ako predseda predstavenstva, sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM). Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Viacerí opoziční poslanci majú podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu. Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné.

Druhým dôvodom na odvolanie ministra Pavlisa je podľa opozičných poslancov schválenie investičnej pomoci firme Duslo Šaľa vo výške 58 mil. eur. Šaliansky podnik taktiež ovláda súčasný minister financií v ČR Andrej Babiš. Matovič označil Babiša za sponzora strany Smer.

Pavlis sa bránil, že v spoločnosti nemal kompetencie

Zástupcovia opozičných strán OĽaNO, NOVA a SaS začali zbierať poslanecké podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ešte koncom januára. Minulý týždeň sa k nim pridalo aj KDH a Most-Híd. Dôvodom je možný konflikt záujmov pre Pavlisovo pôsobenie vo firme Port Service.

Tá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM).

Šéf rezortu hospodárstva v januári vysvetľoval svoj vzťah a pôsobenie v spoločnosti Port Service pred parlamentným výborom pre hospodárske záležitosti, no opozičných poslancov nepresvedčil.

Neodpovedal totiž podľa nich na kľúčovú otázku, odkiaľ mal 600-tisíc korún (20-tisíc eur), ktoré zaplatil ako súdny poplatok, aby spoločnosť mohla pokračovať v súdnom spore so štátom.

Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné. Ako ďalej uviedol, na valnom zhromaždení pôsobil ako overovateľ, ktorý nemá žiadne kompetencie a len dohliada na to, že všetky úkony spojené s valným zhromaždením sú v súlade so zákonom.

Minister tiež podotkol, že v momente, ako sa skončilo valné zhromaždenie v júli 2006, sa jeho činnosť so spoločnosťou Port Service, a. s. skončila. „To znamená, že od druhej polovice roka 2006, keď som potom nastúpil ako poslanec Národnej rady SR, som so spoločnosťou nemal nič spoločné,“ povedal.

Podľa aktivistky Remišovej bol Pavlis v konflitke záujmov

Na prípad spoločnosti Port Service upozornila občianska aktivistka Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Spor FNM s Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa Remišovej podal dovolanie a Najvyšší súd SR v inom zložení rozhodol v neprospech štátu.

Podľa výročnej správy FNM za rok 2013 ide o jeho druhý najvyšší súdny spor. Port Service (šéfom predstavenstva bol Pavlis) podal žalobu na FNM v decembri 2002. Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu.

Pavlis bol podľa aktivistky Remišovej v konflikte záujmov. Keď bol vo FNM, poskytol Port Service pôžičku 600-tisíc korún na odvolanie proti rozsudku krajského súdu v roku 2006, keďže firma neuspela.

Akcionárom Port Service je podľa Obchodného registra SR od augusta 2006 firma Castelo Holdings NV na ostrove Curacao. Dovtedy, od mája 2003, bola spoločníkom Port Service spoločnosť Port Service Bratislava, spol. s r.o. (PSB), Pavlis bol predsedom predstavenstva Port Service od decembra 2001 do júna 2003.

Konateľom PSB bol od júla 1992 do júla 2006 (od decembra 1993 do apríla 1995 spolu s Andrejom Babišom). Jedným z troch akcionárov tejto spoločnosti je firma Fin-Mark, spol. s r.o., ktorú vlastní Pavlis s manželkou.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #odvolávanie #Daniel Lipšic #Igor Matovič #Pavol Pavlis