Previerky budúcich sudcov sa už začínajú

Po prvý raz v histórii začína štát preverovať, či budúci sudcovia nie sú vydierateľní, či nemajú kontakty na podsvetie ešte predtým, ako ich Súdna rada navrhne prezidentovi vymenovať do doživotnej funkcie.

18.02.2015 12:00
NBU, Národný bezpečnostný úrad Foto: ,
Budúcich sudcov preverí Národný bezpečnostný úrad spolu s políciou a tajnou službou.
debata (2)

Ján Golian, Zuzana Hlístová, Eva Kráľová a Lenka Augustínová sú prvými víťazmi konkurzov, ktorí prejdú takýmito previerkami. Minulý týždeň vyhrali výberové konania na funkciu sudcu v okresných súdoch v bratislavskej jednotke a v Žiline. Musia počítať s tým, že časť ich súkromia nebude pre tajné služby a políciu tabu.

K štyrom víťazom konkurzov by do konca marca po skončení výberových konaní na 20 okresných súdov malo pribudnúť ešte ďalších dvadsať. Všetkých preverí Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) spolu s políciou a tajnou službou. Úrad tvrdí, že to kapacitne zvládne.

Ján Golian, ktorý vyhral výberové konanie na miesto sudcu na Okresnom súde Bratislava I, nechcel povedať, či už dostal dotazník na previerku spoľahlivosti. Odkázal nás na hovorcu bratislavského krajského súdu. Viac vysvetlila predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová, ktorá bola aj členkou výberovej komisie.

„Predmetný bezpečnostný dotazník úspešným kandidátom doručuje kancelária Súdnej rady. Okresný súd Bratislava I jej oznámi mená a kontakt na úspešných kandidátov vo výberovom konaní,“ uviedla Fulcová. Podotkla, že súčasťou dokladov od prihlásených uchádzačov bol aj písomný súhlas s overovaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti NBÚ v prípade úspešnosti vo výberovom konaní.

V dotazníku, ktorý má viac ako 30 otázok, budú odpovedať na vzťah k alkoholu a iným drogám, uvedú údaje o svojich majetkoch a dlhoch. Otázky sa budú týkať spolupráce s tajnými službami z iných štátov, ale aj blízkej rodiny.

Previerky spoľahlivosti zaviedla od septembra novela ústavy a zákona o sudcoch. Pôvodne mali platiť plošne pre všetkých, Ústavný súd však ich účinnosť zastavil. Preverovanie preto zatiaľ absolvujú len noví sudcovia.

Vyplnené dotazníky doručí Národnému bezpečnostnému úradu predsedníčka Súdnej rady, ktorý má ich na vyhodnotenia čas päť mesiacov. Túto lehotu môže predĺžiť o dva mesiace. Celý proces tak predĺži vymenovanie kandidátov do funkcií.

Závery pošle NBÚ späť Súdnej rade, ktorá za zatvorenými dverami rozhodne, či je kandidát na sudcu spoľahlivý. Rozhodnutie rady okrem sudcu dostane aj minister spravodlivosti. Ak bude negatívne, budúci sudca sa proti nemu môže odvolať na Ústavný súd. Konečné slovo o jeho osude bude mať prezident.

Budúci sudcovia si pri konkurzoch budú musieť zvyknúť aj na ďalšiu zmenu, a tou je nahrávanie ústneho pohovoru. Nahrávka je po konkurze zverejnená na webe ministerstva spravodlivosti. V súčasnosti sú tam dva takéto zvukové záznamy z dvoch ukončených konaní. V minulosti totiž vznikali podozrenia z neobjektívneho hodnotenia členov komisie v tejto časti konkurzu. Stalo sa, že uchádzač po ústnej časti poskočil z tretieho miesta na prvé. Bez nahrávky však bolo ťažké odhaliť, či ho komisia vyhodnotila spravodlivo.

Podľa právničky Zuzany Čaputovej z Via Iuris sa konkurzy za ministra Boreca stali transparentnejšími, ešte viac by pomohlo, keby v komisiách nesedeli zväčša len sudcovia. „Transparentnosti by pomohlo, keby tam boli aj iné právnické profesie či akademici, aby o sudcoch nerozhodovali len sudcovia,“ myslí si právnička.

Konkurzy na 24 sudcovských funkcií na okresných súdoch sa začali minulý týždeň. Prihlásilo sa do nich vyše 500 uchádzačov. Niektorí podali prihlášky opakovane na viaceré súdy. Výberové konanie trvá štyri dni. Uchádzači musia vyplniť písomný test, ktorý generuje počítač.

Ak je uchádzač úspešný v písomnom teste a prejde aj psychologickým, zúčastní sa na ústnom pohovore pred komisiou. Tá je zložená zo zástupcov, ktorých nominovalo ministerstvo spravodlivosti, Súdna rada, jedného zvolí parlament a Sudcovská rada okresného súdu, kde je voľné miesto sudcu.

Do výberového konania na sudcov sa môžu hlásiť záujemcovia z radov vyšších súdnych úradníkov, ale aj prokurátorov či advokátov. Uchádzači musia pri prihláške do výberového konania na webe rezortu spravodlivosti zároveň zverejniť, či ich rodinní príslušníci alebo blízki ľudia nie sú sudcami, zamestnancami súdu či ministerstva spravodlivosti, alebo či nie sú vo výberovej komisii. Tieto pravidlá mali zamedziť rodinkárstvu v sudcovských kruhoch. V minulosti až 45 percent uchádzačov o sudcovskú funkciu patrilo k rodinným príslušníkom z justičného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #previerky sudcov #NBÚ #výberové konania