KDH: Vláda nereflektuje hlasy účastníkov referenda

Vláda podľa predsedu KDH Jána Figeľa nereflektuje hlasy takmer milióna občanov, ktorí 7. februára prišli na referendum a z nich viac ako 90 percent kladne odpovedalo na všetky referendové otázky.

18.02.2015 09:24
Ján Figeľ Foto: ,
Ján Figeľ
debata (43)

KDH vyzýva preto premiéra a členov vlády, aby si okrem politickej zodpovednosti uvedomili aj svoju ľudskú a osobnú zodpovednosť pri schvaľovaní návrhu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike, o ktorej bude dnes rokovať vláda.

Ako povedal predseda KDH Ján Figeľ, ide o zodpovednosť za vytvorenie a inštitucionali­zovanie systému, ktorý vo viacerých aspektoch podporuje skôr ideologické chápanie ľudských práv, ktoré je v rozpore s Ústavou SR a ktoré bude polarizovať slovenskú spoločnosť.

KDH dlhodobo upozorňuje na vážne nedostatky návrhu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike. Vládny dokument nie je podľa KDH v súlade s ustanoveniami slovenského ústavného poriadku a univerzálnych ľudských práv, ako ich garantuje Ústava SR a Listina základných ľudských práv a slobôd.

„KDH pripomína, že prijatie dokumentu, inšpirovaného rodovou ideológiou, má okrem politickej a odbornej stránky aj spoločenský rozmer. Ak vláda navrhovanú stratégiu bez zmeny prijme, rozdelenie a polarizácia slovenskej spoločnosti bude pokračovať. Zodpovednosť za to je plne na členoch vlády, ktorí prijatie tohto dokumentu podporujú,“ vyhlásil Figeľ.

KDH zdôrazňuje, že v prípade získania silného mandátu od voličov v nasledujúcich parlamentných voľbách na účasť vo vláde presadí zrušenie, respektíve zásadné prepracovanie tohto dokumentu. KDH je presvedčené, že moderná a efektívna stratégia v oblasti ľudských práv má mať charakter univerzality ľudských práv, slobody so zodpovednosťou a má vznikať v konštruktívnom a vyváženom ovzduší odbornej spolupráce.

„KDH je spolu s expertmi z rôznych oblastí pripravené ponúknuť zodpovednú alternatívu ľudskoprávnej stratégie voči ideologicky inšpirovanému dokumentu vlády Smeru,“ dodal Figeľ.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #referendum o rodine