Vymkli sa naše zbrane kontrole? Mohli nimi strieľať v Paríži

Zbraň na slepé náboje si môže u nás kúpiť ktokoľvek, stačí, ak má viac ako 18 rokov. Čo sa ďalej so zbraňou deje, to už nekontroluje nik.

18.02.2015 10:26 , aktualizované: 19:16
zbraň Foto: ,
Expanzné zbrane určené len na streľbu slepými nábojmi možno u nás kúpiť - stačí mať 18 rokov a občiansky preukaz.
debata (84)

Aj takáto zbraň pritom môže ublížiť, ak sa prerobí na streľbu ostrými. Práve upravené samopaly zo Slovenska mali vziať život ľuďom pri teroristických útokoch v Paríži. Podcenili zodpovední u nás ich kontrolu?

Francúzska polícia má podozrenie, že zbrane, ktorými teroristi spáchali útok na redakciu Charlie Hebdo a židovský obchod na predmestí Paríža, pochádzajú zo Slovenska. Našej polícii údajne prišla žiadosť z francúzskej strany, aby identifikovali pôvod siedmich samopalov. Informoval o tom Nový Čas. Má ísť o expanzné zbrane, ktoré boli určené len na streľbu slepými nábojmi. Teroristi si ich mali upraviť na funkčné samopaly.

Či teroristi strieľali zo zbraní, ktoré kúpili na Slovensku, naše ministerstvo vnútra neodpovedalo. „Ministerstvo vnútra a odbor boja proti terorizmu Prezídia Policajného zboru spolupracuje s partnermi v zahraničí na vyšetrovaní rôznych indícií a prípadov, ktoré môžu súvisieť s teroristickými útokmi. Boj proti terorizmu nie je jednoduchý a spôsoby a priebeh vyšetrovania nebudeme rozoberať cez médiá, aby nedošlo k zmareniu jednotlivých prípadov,“ reagoval hovorca Peter Lazarov.

Expanzné zbrane sa dajú u nás kúpiť ľahko, stačí mať len 18 rokov a občiansky preukaz. Zákon to umožňuje od 1. januára 2004. Problémy robí predaj takýchto zbraní cez internet, ktorý je povolený od roku 2011. Ministerstvo vnútra sa zákon o strelive a strelných zbraniach chystá sprísniť.

Už minulý rok začalo pripravovať legislatívu, ktorá zmení pravidlá pri kúpe týchto zbraní. Šéf rezortu Robert Kaliňák zdôraznil, že je potrebné vyriešiť, ako budú takéto zbrane registrované a ako budú znehodnocované.

V novele zákona o strelive a strelných zbraniach by sa mala objaviť podmienka, aby kupec mal zbrojný preukaz. Zakúpené zbrane budú tiež podliehať evidencii nákupného povolenia, ktoré polícia vydáva len držiteľovi zbrojného preukazu. Zbrane prejdú z kategórie D, ktorá je najmenej prísna, do kategórie B, kam sa zaraďujú zbrane, z ktorých je možné strieľať ostrými nábojmi. „Momentálne prebieha k novele vnútorné pripomienkové konanie,“ doplnil Lazarov. Novelu plánujú predložiť do legislatívneho procesu v najbližších dňoch. O tom, či ju predložia v skrátenom konaní a začala by platiť skôr, sa podľa neho zatiaľ nerozhodlo.

Pracovník bratislavskej predajne so zbraňami a strelivom uviedol, že zbrane sa do predajní získavajú od obchodníkov so zbraňami, ktorí majú na obchodovanie licenciu, alebo priamo z výrobných tovární. V bratislavskom obchode funkčné zbrane následne upravujú na expanzné. Záujem o ne majú rôzne historické kluby, ktoré robia rekonštrukcie bojov. Výstrel z expanznej zbrane znie totiž podobne ako výstrel s ostrými nábojom. Kupujú ich tiež zberatelia.

Kupec v predajni predloží občiansky preukaz a pracovník si zapíše ručne do evidenčnej knihy jeho údaje. Ďalej už nemá povinnosť sledovať, na čo sa zbraň využíva. Odborník na zbrane riziko vidí najmä v nekontrolovanom internetovom predaji, kde je ťažké na diaľku posúdiť spôsob prerobenia, ale najmä totožnosť kupujúceho. Na internete podľa neho vyžadujú len údaje kupujúceho a zbraň mu zašlú aj do zahraničia. „To môže byť väčší problém, nedá sa to odkontrolovať,“ povedal.

Podľa neho nie je jednoduché amatérsky upraviť takúto zbraň tak, aby sa z nej dalo opäť bezpečne strieľať ostrými nábojmi. „Aby bola prerobená bezpečne, je potrebné vymeniť celú hlaveň. Ak sa nevymení, môže sa roztrhnúť a strelec si ublíži. Je to presná strojárska práca a dotyčná osoba musí mať patričné vedomosti a potrebné technické vybavenie,“ doplnil. Zaobstarať alebo vyrobiť si novú hlaveň podľa neho nie je ľahké, bežne k nim totiž prístup nie je. To, že tento proces môže robiť len firma s oprávnením, je podľa neho samozrejmosťou.

Ivan Rovder z klubu Podtatranských strelcov potvrdil, že prerobená expanzná zbraň, s ktorou sa dá zabíjať, je pre strelca nebezpečná. „Aj keby sa kolíky v hlavni a v nábojovej komore odstránili, strelec riskuje, že zbraň sa pozdĺžne rozstrelí a časť šrapnelu ho môže zasiahnuť. Sú tam obrovské tlaky,“ povedal. Úprava zbrane na expanznú podľa neho oslabuje celú konštrukciu zbrane. Jedna strela síce môže vyjsť, ale pri opätovnom výstrele osoba, ktorá takto prerobenú zbraň použije, riskuje svoj život. Rovder vylúčil, že by sa úprava dala urobiť doma.

O možnej slovenskej stope v súvislosti s teroristickým útokom, pri ktorom zomrelo 17 ľudí, ako prvý informoval francúzsky týždenník L'Express pred necelým mesiacom. Bez uvedenia zdroja poukázal na prípadný pôvod zbraní zo Slovenska. V tejto súvislosti poznamenal, že Amedy Coulibaly, jeden z atentátnikov, ktorý sa zabarikádoval v židovskom obchode, si zaobstaral arzenál v Belgicku, kde mal zaplatiť približne 5-tisíc eur. Bolo to v júli 2014, čiže zhruba pol roka pred masakrou v Paríži.

Francúzske ministerstvo vnútra, tajná služba, parížsky úrad protiteroristickej prokuratúry aj polícia odmietli poskytnúť vyjadrenie s odvolaním na utajenosť vyšetrovania. „Loïc Garnier, šéf francúzskej koordinačnej jednotky boja proti terorizmu, uviedol, že si uvedomuje dostupnosť znefunkčnených zbraní na Slovensku, ktoré sa dajú ľahko zmeniť na smrtiace zbrane, ale nechcel uviesť detaily o konkrétnych vyšetrovaniach,“ napísal portál Euronews.

Portál tiež pripomenul hodnotiacu správu Európskej komisie z decembra 2014. V tej sa píše, že v platnej smernici o znefunkčnení zbraní chýba jasnosť: „Ponecháva priestor pre výklad jednotlivých štátov EÚ, v niektorých prípadoch to vedie k bezpečnostným problémom.“ Text varuje, že rozdiely v štandardoch deaktivácie zbraní umožňujú, aby boli v obehu, čo fakticky zjednodušuje čierny trh s časťami zbraní. Zachádza to až tak ďaleko, že EÚ je nepripravená čeliť možným rizikám reaktivácie zbraní.

Ako sa upravuje zbraň

Jedna oceľová skrutka ide do ústia hlavne a druhá do nábojovej komory, aby sa tam dal vsunúť len slepý náboj. Hlaveň sa zavarí s telom zbrane, ak to dovoľuje jej konštrukcia. Po takejto úprave predajca prinesie zbraň do štátnej autorizovanej skúšobne, kde sa kontroluje vyhotovenie a až potom ide do obehu.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #identifikácia #Charlie Hebdo #samopaly