Ministerstvo zastavilo prieskum uránu na Jahodnej

Po rokoch váhania zo strany štátu dostal prieskum uránu na východe Slovenska stop. Ministerstvo životného prostredia nevyhovelo žiadosti firmy Ludovika Energy o predĺženie lehoty na prieskum ložísk uránu na Jahodnej pri Košiciach do roku 2025.

18.02.2015 13:30
debata (3)

Envirorezort zatiaľ nezverejnil bližšie podrobnosti. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. „Môžem potvrdiť, že ministerstvo životného prostredia minulý týždeň v prvom stupni zamietlo návrh spoločnosti Ludovika Energy na predĺženie doby platnosti prieskumného územia v lokalite Čermeľ – Jahodná pri Košiciach. Proti rozhodnutiu je možné podať rozklad do 15 dní od doručenia,“ informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. „Keďže v tejto chvíli konanie nie je právoplatne ukončené, dôvody zatiaľ rezort nebude komentovať,“ dodal.

Ludovika Energy dúfa, že nakoniec svoj zámer uskutoční. „Hoci v tejto chvíli ešte nepoznáme obsah zdôvodnenia ministerstva, spoločnosť Ludovika Energy je presvedčená o tom, že tak ako v minulosti, rovnako aj dnes právne a odborne dostatočne dobre zdôvodnila svoju žiadosť o predĺženie prieskumného územia. A aj v tomto prípade očakávame na konci celého procesu predlžovania pozitívnu odpoveď na podanú žiadosť,“ uviedol hovorca Ludovika Energy Maroš Havran.

Dá sa teda očakávať, že spoločnosť sa proti rozhodnutiu ministerstva odvolá. Odvolanie zrejme podporí aj tým, že v prípade neúspechu plánuje iniciovať medzinárodnú arbitráž, v ktorej by požadovala odškodné 20 miliónov eur.

Podľa predsedu košickej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Ladislava Rovinského ministerstvo desať rokov stále predlžovalo lehotu na uránový prieskum aj napriek nesúhlasu občanov a dotknutých samospráv. „Obávame sa, že po očakávanom odvolaní firmy Ludovika Energy ministerstvo môže znovu podľahnúť banskej spoločnosti tak, ako podľahlo pri ostatnom predĺžení v januári 2014,“ uzavrel Rovinský.

Prvé povolenie na prieskum dostala firma v roku 2005. Proti tomu sa zdvihla vlna kritiky. Nálezisko sa nachádza v rekreačnej oblasti Jahodná a miestni sa obávali negatívneho dosahu na životného prostredie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #urán #Jahodná #Ludovika Energy