Justiční úradníci štrajkujú: Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule

"Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule" – odkazujú štrajkujúci justiční zamestnanci prostredníctvom transparentu, ktorý nesú na protestnom zhromaždení v Bratislave. Niekoľko stoviek sa ich stretlo vo štvrtok na poludnie pred ministerstvom financií, kde ich zástupcov nakoniec nik neprijal.

19.02.2015 08:10 , aktualizované: 16:56
Štrajk, justícia, justiční zamestnanci, súdy,... Foto: ,
Štrajkujúci pred Úradom vlády SR.
debata (53)

Na transparentoch sa objavili aj odkazy: „Sme tu aj my, justícia nie sú len sudcovia. Sľuby sa sľubujú a chlieb sa je!, Už nebudeme pracovať za minimálnu mzdu!“ Cez mesto sa potom presunuli pred ministerstvo spravodlivosti.

Prečítajte si glosu Martina Krna Spravodlivosť.

Zamestnanci súdov na štvrtok vyhlásili výstražný jednodňový štrajk. Justiční odborári štrajkujú za splnenie štyroch požiadaviek – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície.

Štrajkujúci zamestnanci justície pred...
Štrajk pred ministerstvom spravodlivosti.
+9Štrajkujúci justiční zamestnanci pred...

Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justície. „Napriek mnohým aktivitám rezort spravodlivosti doteraz nerealizoval ani jeden zo svojich sľubov,“ vyhlásil člen predsedníctva justičných odborárov Pavol Uhrík.

Jednodňový štrajk je radikálnym krokom, ktorým chcú upozorniť vládu a verejnosť na neudržateľný stav, zdôraznil pred protestujúcimi. Vyzval vládu, aby sa začala zaoberať situáciou v justícii.

Veria, že tento štrajk povedie k prijatiu rýchlych a účinných opatrení na riešenie ich požiadaviek a nebude potrebné použitie ďalších krajných prostriedkov, vyhlásil.

Štrajkujúcich prišiel podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár, ktorý zdôraznil, že za veľkú zodpovednosť majú justiční zamestnanci nízke platy. Asi nastáva doba, že za svoje práva a peniaze bude treba bojovať na ulici, dodal.

Podporu týmto požiadavkám vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch.

Zamestnanci Najvyššieho súdu SR podporujú požiadavky odborárov, keďže ale tento súd má vlastnú rozpočtovú kapitolu a zamestnanci iné finančné ohodnotenie, na štrajku sa nezúčastnia.

Na znak vyjadrenia podpory si môžu zamestnanci najvyššieho súdu pripnúť červenú stuhu.

Štrajkuje asi 3 700 zamestnancov

Do práce neprišlo viac ako 3 700 justičných zamestnancov, čo je vyše 92 percent. Ide o asistentky súdov, zamestnankyne podateľní, informačných centier, účtovníčky, hospodárky, rozpočtárky, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov či tajomníčky senátov.

Štrajkujúci zamestnanci justície pred... Foto: SITA
Štrajk, justícia, justiční zamestnanci, súdy, úradníci, jednodňový štrajk, ministerstvo spravodlivosti Štrajkujúci zamestnanci justície pred ministerstvom spravodlivosti.

Na 15 súdoch je účasť na štrajku 100-percentná. Na nich sa pokúsi chod súdu zabezpečiť iba jeho vedenie a sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk.

Najmenšia účasť – 58-percentná je na Krajskom súde v Banskej Bystrici a Okresnom súde Bratislava II.

Minister vidí iné riešenia

Odborári chcú vedieť do 10. apríla výsledky rokovaní medzi ministerstvom financií a ministerstvom spravodlivosti o navŕšení rozpočtu pre rezort justície. Ak dovtedy nebudú vedieť, o koľko a kedy sa rozpočet navŕši, 12. apríla na rokovaní rady predsedov odborových organizácií rozhodnú o ďalšom postupe.

“Ak nebudeme vedieť sumu, pokračujeme v časovo neobmedzenom štrajku,“ vyhlásil pred protestujúcimi pred budovou ministerstva spravodlivosti po rokovaní s ministrom Tomášom Borecom člen predsedníctva justičných odborárov Pavol Uhrík.

Rezort financií cez tlačový odbor zaslal informáciu, že rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti bez ohľadu na štrajkové aktivity. Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažuje za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch, uvádza sa v tlačovej informácii.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec vníma vyhlásený štrajk ako uplatnenie ústavného práva, ktoré rešpektuje.

O navŕšení prostriedkov pre justíciu stále rokuje minister spravodlivosti Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Ak by tieto rokovania neboli úspešné a nenaplnia sa požiadavky odborárov, tí zvážia možnosť ďalšieho, trojdňového štrajku.

„S odborármi máme viaceré spoločné ciele, no líšime sa v názore, ako tieto ciele presadzovať,“ tlmočila názor ministra hovorkyňa Alexandra Donevová. Požiadavky odborárov podporil aj prezident Andrej Kiska.

Súdy fungujú v obmedzenom režime

Počas štrajku je na súdoch zabezpečená pohotovosť, aby sa mohli riešiť predbežné opatrenia a väzobné veci. Fungovať by mali aj podateľne. V prípade pojednávaní stanovených na štvrtok časť už bola zrušená, o ďalších rozhodnú príslušní sudcovia a senáty.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súd #štrajk #výstražný štrajk