Na ministerstve zahraničia sa čakajú zmeny

V rezorte diplomacie sa pripravujú personálne zmeny, ktoré sa dotknú najbližšieho tímu podpredsedu vlády a ministra Miroslava Lajčáka. Štátneho tajomníka Petra Javorčíka by mal nahradiť Ivan Korčok, ktorý je teraz veľvyslancom pri EÚ v Bruseli. Na Korčokovo veľvyslanecké miesto má zase smerovať Javorčík.

19.02.2015 10:00
debata

Minister Lajčák tieto informácie denníka Pravda nepotvrdil, ale ani neodmietol. Podobné zmienky prišli aj z viacerých diplomatických kruhov. Lajčák sa nechcel v stredu k odchodu Korčoka z Bruselu vyjadrovať.

„Striedanie veľvyslancov je štandardný proces. Veľvyslanci rotujú, keď naplnia svoju dobu vyslania, tak sa vracajú do ústredia. Čiže ktokoľvek by chcel v tom vidieť senzáciu, netreba ju hľadať, aspoň kým som ja na čele rezortu,“ povedal Pravde minister Lajčák. Na otázku, či sa má stať Korčok štátnym tajomníkom, minister odpovedal: „Všetko sa dozviete v pravý čas.“

Podľa politológa Michala Horského je Ivan Korčok jedným z mála významnejších kariérnych diplomatov, ktorého neodchovala moskovská diplomatická škola, ale Univerzita Komenského v Bratislave. „Nielen z tohto dôvodu pripravovanú výmenu postov na ministerstve zahraničia možno chápať ako kvalifikovaný čin našich zahraničnopoli­tických garnitúr,“ mienil Horský.

Korčok pôsobí v rezorte diplomacie od roku 1992. Od októbra 2009 je vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ. Za druhej vlády Mikuláša Dzurindu už pôsobil ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, keď bol ministrom Eduard Kukan. Peter Javorčík predtým, ako sa stal štátnym tajomníkom, bol na veľvyslanectve pri EÚ v Bruseli. Tri roky pracoval aj ako člen kabinetu eurokomisára Jána Figeľa.

Vláda v stredu schválila tiež výmenu siedmich slovenských veľvyslancov v zahraničí, Korčok by však medzi nimi zatiaľ nemal byť. „Sú to štandardné rotácie, po tom, čo veľvyslanci majú odslúženú obvyklú dobu štyroch rokov alebo aj viac. Vo všetkých prípadoch sa striedajú kmeňoví zamestnanci ministerstva zahraničných vecí, skúsení kariérni diplomati,“ povedal minister Lajčák.

Odmietol však povedať mená nových veľvyslancov, ako aj krajiny, ktorých sa rotácia týka. „To sa nemôže, pretože teraz budeme žiadať agremán pre našich veľvyslancov. Považuje sa za hrubú diplomatickú nezdvorilosť, keď sa mená zverejnia skôr, ako sa k nim vyjadrí prijímajúca strana,“ vysvetlil minister. Podľa neho ide o zamestnancov rezortu s mnohými rokmi praxe.

Podľa našich informácií by noví veľvyslanci mali ísť do Mexika, Izraela, Holandska či Turecka. K výmenám dochádza zhruba po štyroch rokoch vyslania do zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Miroslav Lajčák #Ivan Korčok #Peter Javorčík