Ivan Štefanec vystúpil z SDKÚ

Europoslanec Ivan Štefanec vo štvrtok vystúpil z SDKÚ. Za hlavný dôvod odchodu Štefanec označil skutočnosť, že strana prestala fungovať.

19.02.2015 10:37 , aktualizované: 13:47
Ivan Štefanec, Foto: ,
Ivan Štefanec
debata (24)

„K dnešnému dňu som sa rozhodol vystúpiť z SDKÚ. Nebolo to pre mňa jednoduché, rozhodoval som sa dlhšie. V SDKÚ som strávil desaťročie, ktoré bolo veľmi zaujímavé. Som veľmi rád, že som mohol pôsobiť v strane, ktorá Slovensko začlenila do euroatlantických štruktúr a zreformovala krajinu,“ povedal vo štvrtok novinárom Štefanec.

Upozornil, že po sneme SDKÚ päť mesiacov nemá podpredsedov, desať mesiacov nezasadala ústredná rada a členská základňa sa nemá kde stretávať.

Momentálne sa Štefanec nechystá vstúpiť do žiadnej politickej strany na Slovensku. V europarlamente bude naďalej pôsobiť v poslaneckom klube Európskej ľudovej strany.

Venovať sa chce ako doteraz podpore zamestnanosti hlavne na Slovensku, zlepšeniu situácie živnostníkov, znižovaniu administratívy, rušeniu byrokratických predpisov, budovaniu spoločného trhu a podpore slovenskej výnimočnosti, nových projektov, talentov a mladých ľudí.

Europoslanec Eduard Kukan nebude nasledovať kroky svojho kolegu Štefanca. „Ja v strane zostávam. Nevystúpim z nej, aj keď som realista pri posudzovaní jej perspektívy,“ povedal Kukan.

Kaník: Štefanec mal odísť skôr, takto komplikuje konsolidáciu strany

Odchod europoslanca Ivana Štefanca z SDKÚ vníma poslanec strany Ľudovít Kaník ako snahu skomplikovať a znemožniť konsolidáciu strany. „Keby dôvody, ktoré dnes pán Štefanec uviedol, boli pravdivé, odišiel by v skupine s Vilom Novotným a Jozefom Mikušom. Odložením vystúpenia zo strany na čas, keď sa situácia upokojuje a štruktúry sa konsolidujú, ide o ďalšiu negatívnu informáciu s cieľom poškodiť meno SDKÚ-DS,“ povedal Kaník.

Kaník rovnako pripomenul, že Štefanec sa do europarlamentu dostal vďaka SDKÚ, na ktorej kandidátke sa uchádzal o hlasy voličov. Vo voľbách pritom uspel iba o niekoľko hlasov. „V tomto kontexte je to o to smutnejšie,“ komentoval Kaník kroky europoslanca Štefanca.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #SDKÚ #Ivan Štefanec