Armáda by sa mala pripravovať na novú leteckú techniku

Slovenská armáda by mala už teraz začať prípravy na novú leteckú techniku, myslí si minister obrany Martin Glváč. "Preškolenie personálu je dlhodobý proces, preto je nevyhnutné, aby sme sa touto problematikou začali zaoberať už teraz," uviedol Glváč.

19.02.2015 15:05
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (4)

Ako v tlačovej správe pripomína rezortná hovorkyňa Martina Balleková, v roku 2016 by mali vojaci dostať prvé takticko-dopravné lietadlo Spartan C-27 J, ešte v tomto roku nové vrtuľníky a rokuje sa tiež o možnom prenájme stíhačiek JAS – Gripen.

Prechod na novú leteckú techniku prinesie podľa rezortu obrany pre vzdušné sily nové úlohy. „Najdôležitejšie je vybrať pilotov aj technikov, ktorí sú pre Ozbrojené sily SR perspektívni aj do budúcnosti. To znamená, že ak do ich výcviku a prípravy investujeme, nestane sa to, že nám o dva – tri roky odídu do civilu. Toto by bolo najlepšie zabezpečiť aj legislatívne,“ tvrdí minister Glváč s tým, že na stretnutí s vedením armády stanovili úlohy na zadefinovanie kritérií výberu posádok, obslužného personálu, ako aj požiadavky v súvislosti s dislokáciou novej leteckej techniky.

Pre avizované modernizačné projekty vzdušných síl Glváč schválil vytvorenie nového odboru podpory vzdušných síl priamo na Generálnom štábe OS SR.

„Zavedenie novej techniky do ozbrojených síl si vždy vyžaduje riešenie množstva technických, personálnych a logistických požiadaviek. Pri tak náročnej akvizícii, akou je letecká technika, to platí o to viac,“ vysvetlil náčelník generálneho štábu Milan Maxim.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí vojaci #Martin Glváč #minister obrany