V parlamentnej sále vzkypeli emócie

Zasadnutie parlamentu je takmer vždy arénou emócií a slov, ktoré politických protivníkov neraz zdvíhajú zo stoličky. Párkrát už k fyzickému konfliktu došlo, a niekedy k nemu chýbal len krok.

19.02.2015 17:29
debata (53)

Tak nejako to bolo aj v stredu pri návrhu opozície odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Zvyčajne pokojný minister dopravy Ján Počiatek volal na ručné vysvetlenie si výrokov poslanca SaS Ľubomíra Galka mimo rokovacej sály.

Teáter sa začal, keď Galko vyčítal odvolávanému Pavlisovi konflikt záujmov za jeho predchádzajúce pôsobenie vo firme Port Service. Galko vo vystúpení striedal hlasové fázy, najprv kričal a z kriku prechádzal do čoraz tichšieho tónu. Zareagoval na neho poslanec Smeru Anton Martvoň. Spýtal sa ho, či tak kričal aj po svojom šéfovi Richardovi Sulíkovi, keď sa stretol v súvislosti s kauzou Sasanka s podnikateľom Mariánom Kočnerom a bavili sa o kupovaní hlasov.

„Možno by som sa spýtal ja vás, že či viete o tom, že to stretnutie sprostredkoval pán Počiatek, ktorý niekoľkokrát prosil pána Sulíka, aby k tomu stretnutiu prišlo,“ odvrkol Galko. Už bol oheň na streche. Počiatek sa ozval, aby neklamal. To už Galko nervózne zvyšoval hlas: „Nevyhukuj po mne, lebo narobím s tebou poriadok..“ A bolo po pokoji ministra dopravy, Počiatek sa dvíhal zo stoličky so slovami: „No tak poď von…“

„Pán Galko očividne dlhodobo žije vo virtuálnej realite. Na to, že verí tým nezmyslom, ktoré rozpráva, sme si už zvykli. Ale keď už uveril aj tomu, že je Rambo a chce robiť ,poriadky‘ ako akčný hrdina, tak som mu len chcel dať možnosť vytriezvieť zo sna. Samozrejme by mi to ani nenapadlo, keby s tým nezačal on. Treba to brať ako momentálne aktuálny folklór v parlamente,“ povedal k incidentu v stredu Počiatek.

Parlamentné konflikty už píšu svoju históriu. V roku 2013 Alojz Hlina napadol Antona Martvoňa zo Smeru, zhodil ho z parlamentného kresla, pričom sa mu roztrhli nohavice. Hlinu rozčúlilo, keď mu Martvoň vyčítal, že nalieval alkohol mladistvým.

Za vlády Ivety Radičovej „iskry lietali“ okolo poslanca Igora Matoviča. Od Anny Belousovovej z SNS si vyslúžil facku. Rozhnevalo ju, že v jednom svojom článku ju nazval Ančou. Blízko k fackám boli Matovič aj s vtedajším poslancom Smeru Robertom Kaliňákom. Dôvodom boli slová, že Robert Fico patrí do basy, na čo Kaliňák reagoval označením Matoviča za pašeráka.

Za prvej vlády Mikuláša Dzurindu udrel poslanec HZDS Peter Baco poslanca SDĽ Ľubomíra Andrassyho. Nestalo sa to však priamo v rokovacej sále, ale hneď vedľa v poslaneckom salóne. Baco incident opisoval len ako šermovanie rukami. Príčinou boli výčitky Bacovi za kauzu obilie. Ručné argumenty dostali v parlamente prednosť aj v spore medzi novinárom Františkom Melišom a poslancom SNS Víťazoslavom Moricom.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #parlament #Ľubomír Galko