Predaj zbraní cez internet zakážu ešte v tomto roku

Internetový predaj zbraní na slepé náboje zrejme sa skončí od júla tohto roku. Šéf ministerstva vnútra Robert Kaliňák uvažuje o tom, že zákon, ktorý zákaz predaja cez internet obsahuje, posunie do parlamentu v rýchlom režime.

20.02.2015 13:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (23)

Reaguje tak na podozrenie, že sedem samopalov, ktorými teroristi spáchali útok v Paríži, malo pochádzať zo Slovenska. V novele zákona o strelive a strelných zbraniach rezort sprísni aj predaj zbraní v kamenných obchodoch.

Zbraň na slepé náboje, tzv. expanzná, je pred uvedením na trh znefunkčnená, aby sa z nej nedalo strieľať ostrými. Dá sa však upraviť, aby to bolo opäť možné. Práve z upravených samopalov strieľali teroristi na ľudí v redakcii Charlie Hebdo a v židovskom obchode na predmestí Paríža. Samopaly si s veľkou pravdepodobnosťou mohli kúpiť cez internet. Obchodovanie je tu anonymné a nepodlieha takmer žiadnej kontrole.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že predaj cez internet je problematický. „Celý systém sa anonymizuje, nie je jasné, kto zbrane kupuje, či to napríklad nie je záujmová osoba. Preto ho chceme zakázať,“ vysvetlil hovorca Ivan Netík. Internetoví obchodníci od kupujúceho žiadajú iba jeho údaje a zbraň mu zašlú na uvedenú adresu. Na diaľku je však ťažké posúdiť totožnosť osoby a skontrolovať, či zbraň na slepé náboje neupravila na smrtiacu. Novela zákona o strelive a strelných zbraniach, ktorá ruší internetový predaj zbraní, je v súčasnosti v pripomienkovaní.

Predaj expanzných zbraní na diaľku funguje od roku 2011. Presadila ho bývalá vláda cez poslanecký návrh. Dvaja poslanci za stranu SaS Jaroslav Suja a Štefan Tomča zmenu vtedy odôvodňovali tým, že zákaz predaja zbraní za hranice štátu, ktorý vtedy platil, obmedzuje podnikateľov, ktorí by ich chceli predávať cez internet.

V pripravovanej novele dôjde aj k ďalším zmenám. Tie sa dotknú predaja expanzných zbraní v kamenných obchodoch. Dnes totiž stačí, ak je kupec plnoletý a má pri sebe občiansky preukaz. Predajca zapíše jeho údaje ručne do evidenčnej knihy a ďalej už nemá povinnosť sledovať, na čo sa zbraň využíva.

Netík uviedol, že kritériá pri predaji sa budú sprísňovať. „Naším cieľom je, aby boli expanzné zbrane evidované a aby každá zmena držby tejto zbrane bola nahlasovaná. Navyše navrhujeme, aby aj tí, ktorí už expanznú zbraň majú, museli túto zbraň nahlásiť počas prechodného obdobia,“ spresnil Netík. Znamenalo by to, že všetci majitelia zbraní, aj tí, ktorí ich zakúpili dávnejšie, ich musia dodatočne nahlásiť na polícii do nejakého stanoveného termínu. To, či bude prechodné obdobie trvať pol roka, alebo rok, ešte nie je známe.

Zbrane na slepé strelivo, ktoré vznikli prerobením z funkčných zbraní, budú podliehať aj skúmaniu v Kriminalistickom a expertíznom ústave. Experti budú podľa Netíka zisťovať, či nimi nebol spáchaný trestný čin. Hovorca dodal, že úprava prerobenej strelnej zbrane na expanznú bude pod dohľadom ústavu pre metrológiu a skúšobníctvo.

K novele v súčasnosti prebieha vnútorné pripomienkové konanie. Na ministerstve majú snahu, aby začala platiť čo najskôr. Presný termín bude podľa Netíka závisieť od toho, či novela pôjde v skrátenom, alebo normálnom legislatívnom konaní. O tom sa zatiaľ nerozhodlo. Ak by novela išla v skrátenom konaní, platiť by mohla od 1. júla tohto roku.

Plánované sprísnenie predaja zbraní na slepé strelivo súvisí s informáciou, že zbrane teroristov pri útoku na redakciu Charlie Hebdo a na židovský obchod na predmestí Paríža, pochádzajú zo Slovenska. Našej polícii údajne prišla žiadosť z francúzskej strany, aby identifikovali pôvod siedmich samopalov. Má ísť o expanzné zbrane, ktoré si teroristi upravili na funkčné samopaly.

O slovenskej stope v súvislosti s teroristickým útokom, pri ktorom zomrelo 17 ľudí, sa zmienil pred necelým mesiacom aj francúzsky týždenník L'Express. Bez uvedenia zdroja poukázal na to, že Amedy Coulibaly, jeden z atentátnikov, ktorý sa zabarikádoval v židovskom obchode, si zaobstaral arzenál v Belgicku, kde mal zaplatiť približne 5-tisíc eur. Bolo to v júli 2014, čiže zhruba pol roka pred masakrou v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #zbrane