Slovenská diplomacia kritizuje dohodu Ruska a Južného Osetska

Slovenská diplomacia kritizuje podpísanie dohody o hranici medzi separatistickou oblasťou Južné Osetsko a Ruskom. "Podpis Dohody o štátnej hranici medzi Ruskou federáciou a odštiepeneckou medzinárodne neuznanou 'republikou' Južné Osetsko 18. februára 2015 je v ostrom protiklade so snahami o stabilizáciu bezpečnostnej situácie v regióne," píše sa vo vyhlásení slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

20.02.2015 17:21
Ministerstvo zahraničných vecí, bratislava Foto: ,
Ministerstvo zahraničných vecí.
debata (42)

Uzavretie dohody podľa našej diplomacie zasahuje do zvrchovanosti a suverenity Gruzínska a hrubo narušuje jeho územnú celistvosť.

„Dohoda je v rozpore s medzinárodným právom a so záväzkami, ktoré na seba prebrala Ruská federácia,“ uvádza rezort vo vyhlásení s tým, že Slovensko opakovane vyjadruje podporu suverenite a územnej celistvosti Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.

Gruzínska vláda vo štvrtok odsúdila podpísanie dohody o hranici medzi separatistickou oblasťou Južné Osetsko a Ruskom, čo podľa nej zo strany Moskvy predstavuje ďalší krok smerom k anektovaniu územia.

Rusko ešte v novembri uzavrelo dohodu o „strategickom partnerstve“ s odštiepeneckým Abcházskom a vyhlasuje, že podobný dokument by mal v budúcnosti zabezpečiť integráciu bezpečnostných síl a vojska s Južným Osetskom.

Obe územia boli v roku 2008 predmetom niekoľkodňovej vojny medzi Gruzínskom a Ruskom, ktoré neskôr uznalo ich nezávislosť. Predbežnú dohodu s Južným Osetskom v stredu 18. februára podpísal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho juhoosetský náprotivok.

V rovnaký deň Lavrov vyhlásil, že Rusko „prijme opatrenia, aby zamedzilo nepriaznivému vplyvu pokusov zatiahnuť Gruzínsko do NATO“.

„Je to znova krok namierený proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Gruzínska a pokus o umelé prekreslenie medzinárodne uznávaných hraníc,“ uviedlo vo vyhlásení gruzínske ministerstvo zahraničných vecí.

Vláda sa tiež vo štvrtok vyjadrila, že Rusko je hrozbou pre stabilitu v regióne a nemá žiadny vplyv na proces integrácie Gruzínska do NATO.

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve zverejnené výroky zatiaľ nekomentovalo.

Abcházsko a Južné Osetsko prežívajú vďaka finančnej podpore z Ruska, ktoré v prípade Abcházska prisľúbilo, že poskytovanie pomoci ani tento rok nepreruší.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gruzínsko #hranica #ministerstvo zahraničných vecí #Južné Osetsko