Počasie veľmi nepoteší. Ponúkne mraky, dážď a vietor

Sneh tento víkend ešte vydrží, už menej poteší silný vietor, ktorý sa v horách môže zmeniť na víchricu. Navyše slnečným dňom je opäť na nejaký čas koniec. Podľa meteorologičky Slovenského hydrometeorologického ústavu Jany Kušnírekovej bude v sobotu polojasno, teploty vystúpia na tri až deväť stupňov, na juhozápade môže teplomer ukázať až 11 stupňov.

21.02.2015 09:00
debata (1)

Začne však fúkať južný vietor, na juhozápade silnejší, v nárazoch môže dosiahnuť až 70 kilometrov za hodinu. Na horách bude búrlivý vietor a hrozí dokonca víchrica.

V nedeľu sa počasie ešte zhorší, postupne pribudne oblačnosť, ojedinele môže padať slabý dážď, na horách od nadmorskej výšky 1 200 metrov bude snežiť. Teploty dosiahnu štyri až desať stupňov. Vietor by sa mal postupne utíšiť. V pondelok bude charakter počasia podobný, oblohu ovládne veľká oblačnosť, na väčšine územia má padať slabý dážď, od 1 200 metrov sneh. Teploty dosiahnu 4 až 10 stupňov.

„Cez týždeň ustúpia v nížinách aj nočné mrazy, teploty by už mali byť aj v noci plusové. Na mnohých miestach dážď a teploty od dvoch do siedmich stupňov. Takýto charakter počasia by mal vydržať až do konca budúceho týždňa,“ dodala Kušníreková.

Pre meteorológov a klimatológov sa začne o týždeň, presne v sobotu 1. marca jar. „Astronomická jar sa začína okolo 21. marca, ale pre nás už od 1. marca. Je to jednoduchšie pri prehodnocovaní jednotlivých ročných období. Ľahšie sa robí sumár za celý mesiac, ako za jeho časť,“ vysvetlil klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Dodal, že to ešte neznamená, že v marci nemôže mať počasie zimný charakter, i keď pôjde len o prechodnú záležitosť.

Oteplenia sa v najbližších týždňoch nedočkáme. „Hoci to na nížinách neplatí, na Slovensku máme stále dosť snehu. Navyše je hustý, kryštalický a ťažšie sa topí. Preto bude brániť tomu, aby sa výraznejšie oteplilo. Teplo, ktoré tu bude, sa spotrebuje na topenie snehu,“ povedal Faško.

Dodal, že premenlivé počasie, ktoré nás zrejme v najbližších dvoch týždňoch čaká, s minimálnym počtom slnečných dní, zatiaľ nenahráva tomu, aby sa v marci výraznejšie oteplilo. „Teploty zrejme nad desať stupňov nepôjdu, ale mrazy by mali postupne ustúpiť,“ dodal Faško.

Otepľovať sa bude pomaly. „Jar ako celok môže byť aj napriek nižším teplotám v marci teplotne nadnormálna, ale teraz sa to určite nedá na jednotlivé dni predpovedať,“ uzavrel Faško.

Aké bude počasie

  • Sobota Prevažne polojasno, ráno ojedinele hmla, teploty 3 až 9 stupňov, na juhozápade okolo 11 stupňov, silný južný vietor, v nárazoch až 70 kilometrov za hodinu, na horách hrozí víchrica
  • Nedeľa V priebehu dňa od juhu pribúdanie oblačnosti a ojedinele dážď, teploty 4 až 10 stupňov
  • Pondelok Veľká oblačnosť a miestami dážď, teploty 4 až 10 stupňov
  • Utorok Veľká oblačnosť až zamračené, dážď, teploty 5 až 7 stupňov
  • Streda Veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, teplota 2 až 7 stupňov, na juhu a východe do 9 stupňov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #SHMÚ #vietor #meteorológia