Lyžovačka, tábory aj bádanie v planetáriu. Deti z východu si môžu vybrať

Radovánky jarných prázdnine si od pondelka budú užívať deti z východného Slovenska. Žiaci z Košického a Prešovského kraja si môžu vybrať, či sa pôjdu lyžovať, sánkovať, alebo uprednostnia niektorý z programov, ktoré pre nich nachystali v mestských centrách voľného času, v múzeách či zoo.

21.02.2015 11:00
jarné prázdniny, zima, počasie, sánky,... Foto:
Mnoho rodín s deťmi, ktoré sa rozhodnú pre pobyt na horách, si môže vybrať z viacerých zimných stredísk.
debata

V košickom ABC – Centre voľného času organizujú počas jarných prázdnin prímestský tábor pre deti 1. až 9. ročníka základných škôl. Denne od siedmej ráno do pol piatej večer sa o ne postarajú profesionálni pedagogickí pracovníci. Program je zameraný na športovú a turistickú činnosť, návštevu Ekoparku, výpočtovú techniku, tvorivé dielne, rôzne hry, súťaže a ďalšie činnosti. Za deň pobytu rodičia zaplatia päť eur, v cene je zahrnutý teplý obed, pitný režim, olovrant, materiálne a technické zabezpečenie, odmeny za súťaže. Bližšie informácie sú na stránke www.abccentrum.sk.

Prímestský tábor ponúka aj Centrum voľného času na Orgovánovej ulici v Košiciach. Na deti čaká návšteva leteckého múzea, výlet na hrad Slanec, bowling, plaváreň či modelovanie. Viac informácií nájdu rodičia na stránke www.cvckosice.sk.

„Bohatý program, neopakovateľné zážitky a pobyt na čerstvom vzduchu sľubuje naša zoo všetkým deťom, ktoré sa tešia na jarné prázdniny. Špeciálne pre ne Zoologická záhrada Košice pripravila 2. ročník jarného prímestského tábora. Počas prázdnin môže dieťa prežiť v zoo jeden alebo aj päť dní,“ informovala Eva Malešová z košickej zoologickej záhrady. V cene 12 eur na deň je zahrnutá doprava, celodenný program a stravovanie, ktoré zahŕňa desiatu, obed a olovrant, vrátane pitného režimu. Platbu môžete vykonať priamo na mieste stretnutia alebo aj vopred podľa dohody. Deti sa môžu tešiť na šou levích sestier, návštevu zázemia chovných zariadení, živú prezentáciu Dotkni sa hada, ako sa prebúdzajú medvede, ale aj pozorovanie rysov ostrovidov, rôzne súťaže a hry.

Mnoho rodín s deťmi, ktoré sa rozhodnú pre pobyt na horách, si môže vybrať z viacerých zimných stredísk. Prázdniny sú síce jarné, v horách je však snehu stále dosť. „Vo Vysokých Tatrách v strediskách Štrbské Pleso a Starý Smokovec je k dispozícii 24 kilometrov zjazdoviek všetkých obťažností. Lyžiari si užívajú najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku z Lomnického sedla, kde je 150 centimetrov prírodného snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. V strediskach na Štrbskom Plese je 130 centimetrov snehu, v Starom Smokovci je 80 centimetrov snehu a v Tatranskej Lomnici je od 90–105 centimetrov snehu, v strediskách je na svahoch priemerne 98 centimetrov snehu,“ poskytla aktuálne informácie hovorkyňa Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová.

Vo vysokotatranských strediskách je v prevádzke 20 dopravných zariadení. Návštevníci si okrem lyžovačky môžu užívať najdlhšiu sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca s dĺžkou dva a pol kilometra, kde sa dá jazdiť aj večer, alebo si vyskúšať nočnú jazdu na skifoxe po dvojkilometrovej zjazdovke, prípadne adrenalínovú jazdu v prívese za skútrom. Deti si môžu užívať pohodu na lyžiach v snow parku pri rôznych prekážkach, tuneloch, na snežniciach či ďalších netradičných športoch, ale aj pri korčuľovaní vo Fun aréne. Základy techniky lyžovania sa školáci naučia v lyžiarskych školách. V prevádzke je aj sánkovanie či nočná lyžovačka, trate sú k dispozícii aj pre bežkárov.

„Lyžiari si na tatranských zjazdovkách užijú perfektnú slnečnú lyžovačku. Na oboch stranách Chopku je od 50 do 100 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Otvorených je 45 km zjazdoviek a 21 dopravných zariadení. Návštevníci Jasnej majú okrem lyžovačky možnosť užiť si nočný skialp, módnu šou, bohatý program a ešte stále môžu obdivovať krásu ľadu v podobe jedinečnej atrakcie – antického chrámu zo 47 ton ľadu,“ dodala Fabiánová.

Zaujímavý program pre deti pripravilo v planetáriu Slovenské technické múzeum v Košiciach. Zimná a jarná hviezdna obloha, mytologické príbehy a orientácia na oblohe, to všetko môžu deti spoznávať celý budúci týždeň vždy o desiatej ráno a o tretej popoludní, a to mimoriadne aj v pondelok, keď bývajú múzeá zatvorené. K dispozícii bude i vedecko-technické centrum či expozície Slovenského technického múzea.

Čo pripravili pre deti počas prázdnin

  • Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach ponúka deťom exkurziu do dávnej minulosti na výstave skamenelín Kamenný herbár.
  • Centrum voľného času v Poprade pripravilo bohatý týždenný program, kde nebude chýbať stolnotenisový turnaj, tvorivé dielne, florbalový či šachový turnaj, návšteva aquacity či maratón pohybu. Bližšie informácie sú na internetovej stránke centra voľného času v Poprade www.cvc – poprad.sk.
  • Knižnica pre mládež Košice pripravila vo svojich pobočkách, ktoré má v celom meste, súťaž v hraní spoločenských hier, tvorivé dielne, čítanie dobrodružných či počúvanie zvukových kníh. Pre deti otvoria počas prázdnin svoje brány každý deň od deviatej do štvrtej. Podrobnejšie informácie sú na stránke knižnice www.k.kosicekmk.sk
  • Centrum voľného času v Trebišove má pre prázdninujúce deti program, ktorý je rozdelený tematicky podľa dní. Jeden deň bude venovaný rozprávkam, ďalší športu, turistike, výtvarnej výchove či rôznym súťažiam. Ďalšie informácie sú na stránke centra voľného času cvctrebisov.web­node.sk
  • V centre voľného času v Rožňave si deti môžu užiť karneval na ľade, výlety po meste a okolí, tvorivé dielne či hry, súťaže a zábavu. Podrobnejšie informácie nájdu rodičia na stránke centra voľného času www.cvcroznava.sk
  • Dosť snehu majú aj v lyžiarskych strediskách, ktoré sú pri Košiciach najbližšie, a to v Kavečanoch a na Jahodnej, kde prichystali pre športovo založené deti prázdninový prímestský tábor, kde sa môžu naučiť či zdokonaliť v lyžovaní a ďalších zimných športoch.
  • Jarný zookrúžok pripravila pre deti aj zoo v Spišskej Novej Vsi, bude však len jeden deň, a to v piatok 27. februára dopoludnia od deviatej do dvanástej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #tábor #lyžovačka #zimná lyžovačka #jarné prázdniny #Východné Slovensko