Senická moruša si chce získať Európu

Mohutná moruša biela zo Senice sa usiluje o sympatie Európy. V medzinárodnej ankete Európsky strom roka zápolí s finalistami z ďalších trinástich krajín. Hlasovanie na internete potrvá do konca februára.

22.02.2015 17:00
Moruša, Senica, senická, Európsky strom roka Foto:
Moruša biela zo Senice je jedným zo štrnástich finalistov ankety Európsky strom roka.
debata (6)

Do európskej súťaže postúpila senická moruša ako víťaz slovenskej ankety Strom roka 2014, ktorú organizuje Nadácia Ekopolis. „Je to jeden z najkrajších a najstarších stromov v tomto meste. Takéto mohutné moruše sa dnes len tak nevidia a už vôbec nie v centre mesta,“ uviedol koordinátor ankety Milan Hronec.

Vo finále o najsympatickejší európsky strom tento rok súťaží 14 krajín. V ankete, ktorej zámerom je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité kultúrne a prírodné bohatstvo, nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi.

„Naša dvestoročná moruša je jediný ovocný strom v tejto súťaži. Nie je síce najstaršia ani najväčšia, ale má svoj príbeh, ktorý sa spája s históriou nášho mesta. Seničania ju preto aj nazývajú Majákom minulosti,“ približuje Dana Ševčíková, podpredsedníčka tamojšieho občianskeho združenia Klub ochrancov zelene, ktoré morušu do slovenskej súťaže nominovalo.

Strom s obvodom kmeňa 355 centimetrov sa nachádza na Robotníckej ulici v husto zastavanej časti Senice. Kedysi ho vysadili v záhrade na okraji mesta. Tá spolu s malými domčekmi, ktoré ju obklopovali, však časom ustúpila výstavbe a zmizla. Morušový strom však prežil dodnes. „Je priam zázrak, že táto naša krásavica vydržala až doteraz a zachovala sa ako jediný pôvodný objekt zo starých čias vo svojej lokalite, kde rastie. Je svedkom premeny pokojnej okrajovej časti mesta na rušné sídlisko, pričom v jej blízkosti vyrástli celé generácie,“ podčiarkuje výnimočnosť stromu Ševčíková.

V priebežnom hlasovaní je slovenská moruša biela na ôsmom mieste. Na čele rebríčka sa nachádzajú maďarský platan z mesta Tata a dub, ktorý rastie na futbalovom ihrisku v Estónsku.

Do ankety sa možno zapojiť ešte do konca februára na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Výsledky na nej zverejnia 5. marca, slávnostne ich v apríli vyhlásia v Bruseli.

Vlani v ankete Európsky strom roka zastupoval Slovensko 400-ročný dub letný z Kremnice. V konkurencii stromov z ďalších deviatich krajín sa s viac ako 10-tisíc hlasmi umiestnil na štvrtom mieste. Víťazom sa stal bulharský brest hrabolistý, ktorý získal vyše 77-tisíc hlasov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moruša #strom #Európsky strom roka