Expremiérka Radičová sa stala špeciálnym poradcom Európskej komisie

Expremiérka Iveta Radičová sa stala "špeciálnym poradcom" Európskej komisie. Radiť má komisárke pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věre Jourovej z Českej republiky.

23.02.2015 12:31
Iveta Radičová Foto: ,
Iveta Radičová sa stala poradkyňou eurokomisárky Viery Jourovej z Českej republiky.
debata (48)

Dôvodom je využitie poznatkov a realizácie programu Ivety Radičovej „Iniciatíva pre otvorené vládnutie“ na Slovensku. Radičová povedala, že iniciatíva otvoreného vládnutia obsahovala napríklad aj protikorupčné opatrenia.

„Ide o ich možné uplatnenie na úrovni EÚ. Cieľom je zvýšenie vymáhateľnosti práva, zlepšenie podnikateľského prostredia, konkurencieschop­nosti EÚ a ochrany spotrebiteľa,“ uviedla. Súčasťou agendy sú však podľa Radičovej aj citlivé otázky rodovej rovnosti so zameraním na dorovnávanie práv žien v krajinách EÚ.

Radičová bola premiérkou v rokoch 2010 až 2012. Tento rok vo februári prijala členstvo v Madridskom klube. Madridský klub je prestížne zoskupenie, ktoré si anonymne hlasovaním vyberá členov a oslovuje ich. Expremiérka dostala pozvanie za člena klubu v mene viac ako 100 bývalých prezidentov a premiérov, ktorých klub združuje.

Madridský klub, ktorý presadzuje demokraciu, je najväčším fórom bývalých politikov ochotných zdieľať svoje skúsenosti. V spolupráci s ďalšími organizáciami, vládami a medzinárodnými expertmi Madridský klub rieši rozličné problémy globálneho rozsahu ako klimatické zmeny, udržateľný rozvoj, sociálne problémy, demokracia, terorizmus, úlohu žien v spoločnosti. Klub tiež poskytuje poradenstvo lídrom a inštitúciám snažiacim sa o prechod k demokracii, napríklad na Blízkom východe a v severnej Afrike.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Iveta Radičová