Fedor: Slováci bojujúci za separatistov sú pre nás bezpečnostné riziko

Poslanec Martin Fedor považuje za bezpečnostné riziko, že medzi ľuďmi bojujúcimi v zahraničí sa objavujú aj štátni príslušníci Slovenskej republiky.

23.02.2015 15:39
Slovák, Ukrajina Foto:
Slovák bojujúci na strane separatistov nemal problém ani s vystupovaním v televízii. Na jeho uniforme sa dokonca objavila slovenská vlajka.
debata (294)

Ako povedal, nie je normálne, aby občan Slovenskej republiky bojoval na strane separatistov proti suverénnemu štátu so slovenskou vlajkou na uniforme a ešte sa tým chválil v médiách.

„Osoby bojujúce na strane proruských separatistov sú pre Slovenskú republiku bezpečnostným rizikom najmä z dôvodu ich návratu na Slovensko. Rôzne paramilitárne organizácie v podmienkach hybridnej vojny, ktorú dnes Rusko vedie proti EÚ a NATO, môžu byť piatou kolónou agresora na našom území,“ povedal Fedor.

Podľa Fedora vieme, že už dnes na Slovensku aj inde fungujú paramilitárne organizácie s nejasným pozadím a cieľmi. Zároveň platí, že ľudia, ktorí prešli reálnymi bojovými skúsenosťami, majú často veľmi pokrivený pohľad na civilnú realitu. „A nejde len o Ukrajinu, ale napríklad aj o tzv. Islamský štát na území Sýrie a Iraku. Aj podľa informácií SIS z konca minulého roka odišlo do tejto oblasti niekoľko ľudí zo Slovenska,“ uviedol poslanec Martin Fedor.

Fedor: Treba prikročiť k odoberaniu občianstva

Problém sa dá podľa Fedora riešiť dvoma spôsobmi – odoberaním štátneho občianstva ako napríklad v susednom Rakúsku, ale aj spresnením formulácie v Trestnom zákone. Dnes je podľa mnohých právnikov formulácia nejednoznačná, a nie je isté, či by sa v rozhodnutiach súdov vzťahovala aj na separatistické územia a rôzne ozbrojené skupiny pôsobiace proti vládam na území iných štátov.

„Túto vec by v prvom rade mala riešiť vláda. Ak tak neurobí, predložím do parlamentu novelu Trestného zákona, kde bude spresnená formulácia, aby takéto prípady ohrozujúce bezpečnosť Slovenskej republiky mohli byť jednoznačne trestné aj podľa slovenského práva,“ povedal Fedor.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Martin Fedor #separatisti