Europoslanec Štefanec bude mať hladovku za väznenú pilotku

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana) bude v utorok držať jednodňovú hladovku za prepustenie ukrajinskej poslankyne a pilotky Nade Savčenkovej.

23.02.2015 16:13 , aktualizované: 18:05
Nadežda Savčenková, Ukrajina, pilotka, únos,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková.
debata (154)

Savčenkovú zadržali separatisti v júni 2014 a protiprávne ju uniesli do Ruska, kde je obvinená z údajných zločinov.

„Je neprípustné, aby sa v Európe 21. storočia beztrestne unášali a väznili ľudia. Savčenková si na východe Ukrajiny plnila svoju vojenskú povinnosť a ak je z niečoho podozrivá, súdiť ju môže len jurisdikcia jej materskej krajiny,“ povedal Štefanec.

Súčasné vedenie Ruska podľa Štefanca aj týmto prípadom ukazuje, že medzinárodné právo, vrátane Ženevskej konvencie, ako aj diplomatická imunita preň nič neznamená.

Okrem Štefanca sa do reťazovej hladovky za okamžité prepustenie Savčenkovej zapojili aj ďalší poslanci Európskeho parlamentu.

Každý deň je do hladovky prihlásený jeden europoslanec. Štefanec v utorok nebude nič jesť. Piť bude len čistú vodu.

Nemecký lekári navštívili Savčenková v Rusku

Nemecká vláda v pondelok informovala o nedávnej návšteve v Rusku väznenej ukrajinskej vojačky Nade Savčenkovej nemeckými lekármi, ktorí prišli skontrolovať jej zdravotný stav a dôsledky viac ako dva mesiace trvajúcej protestnej hladovky.

Podľa nemeckého rezortu diplomacie im to povolil ruský prezident Vladimir Putin na základe dohody s nemeckým ministrom Frankom-Walterom Steinmeierom. Tá vznikla počas nedávnych rokovaní o prímerí na východe Ukrajiny v bieloruskom Minsku.

Krátko na to, v nedeľu 15. februára bývalú vojenskú pilotku Nemci navštívili a následne hovorili aj s jej väzenskými lekármi. Savčenková údajne od decembra schudla 17 kilogramov.

Moskovský súd vo februári rozhodol o predĺžení väzby Savčenkovej až do polovice mája. Obvinená je z poskytnutia súradníc pre mínometný útok s následkom smrti ruských novinárov.

Podľa ukrajinského vedenia Savčenkovú počas leta zadržali separatisti na východe Ukrajiny, ktorí ju následne vydali do Ruska. Moskva však tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokladov a v prestrojení za utečenkyňu.

Savčekovú v októbri zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Štefanec #hladovka #Ukrajina #separatisti #Nadežda Savčenková