Hoteliér na súde: Poznal som niektorých sýkorovcov

Bývalý prevádzkar hotela Junior v Bratislave Ľuboš Vašut v pondelok vypovedal na hlavnom pojednávaní s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

23.02.2015 17:06
debata (1)

Senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa zločineckou podskupinou zaoberá od 20. januára tohto roku. Ako svedok mala vypovedať aj Sofia Malchárková, ktorá v čase vraždy Romana Deáka bola jeho manželkou, ale súd nemá potvrdené doručenie predvolania.

Svedok Vašut poznal niektorých obžalovaných, ktorí do hotela chodili na kávu. Zmluvu o ochrane s SBS Róberta L. uzavrel hotel až po zavraždení oboch bratov Diničovcov, ktorí mali zariadenie v prenájme.

Podľa Vašuta sa Kýbel správal slušne. Do hotelového baru však chodili aj ľudia, ktorí sa najedli, vypili si, ale neplatili. Zavraždeného podnikateľa Romana Deáka svedok poznal, chodil do hotela za bratmi Diničovcami, s ktorými mal kamarátsky vzťah. V osudný deň vraždy Róberta Diniča mal ísť s ním v aute, ale ten na poslednú chvíľu zobral so sebou ochrankára Mariána Fojtíka, ktorý s ním potom zahynul.

Za túto vraždu obvinili šéfa skupiny Kýbla a ďalších členov. Podľa obžaloby strelcami zo samopalov boli Jozef R. zvaný Potkan a Ivan C., prezývaný Vinco, ktorí na Diniča a Fojtíka vypálili najmenej 37 striel. Jozef R. je vo väzbe v Maďarsku, Ivan C. na lavici obžalovaných v Banskej Bystrici.

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert L. alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti.

Rovnako v neprítomnosti sa pojednáva aj proti Alojzovi Kromkovi, zvanému Čistič. Na pojednávaní sú prítomní Martin K., zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan C. zvaný Vinco a podnikateľ Marek T., ktorého deportovali zo Seychel a prokurátor ho žaluje ako objednávateľa vraždy Romana Deáka.

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bosa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997.

Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 26. februára výsluchom ďalších svedkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #vraždy #súdne pojednávania